Start
Omhoog

    

Marterachtigen...

Ik beschrijf even de meest voorkomende marterachtigen waarmee wij als opvang ervaring hebben:

  • De bunzing:

De bunzing is een solitair levend roofdiertje van zo’n 20 tot 30 cm lang (zonder staart)die hoofdzakelijk in de open velden en oude verlaten boerderijen en hooischuren leeft.

       bunzing

Het is een zeer schuw diertje die we maar weinig zullen zien in de bewoonde wereld.

Op het menu staan kleine dieren zoals slakken muizen, jonge vogels, maar ook wel wat wilde bessen.Een gezonde bunzing is in staat op een kleine vogel van een tak uit een boom te trekken.

In de paartijd zullen de bunzingen naar elkaar op zoek gaan en paren, na de paringstijd (die enkele weken tot maanden kan duren) zal het moertje (het vrouwtje) de ram (het mannetje) verjagen voordat ze de jongen zal baren, deze zal ze anders kunnen doden.

De jongen blijven bij de moeder tot ze zich zelf kunnen reden, een nest jonge bunzingen telt meestal 5 tot 9 jongen.

De meeste jonge bunzingen komen om het leven als ze de moeder pas hebben verlaten.

De grootste doodsoorzaak is het autoverkeer.

Dit zijn beschermde dieren en mogen dan ook niet als huisdier worden gehouden.

 

  • Steenmarter:

 De steenmarter is ook een solitair levende marterachtige en kan als volwassen ram zo’n 80 cm lang worden en dan hebben we zijn staart nog niet meegerekend, geen kleine jongen dus!

Steenmarter

Leeft ook hoofdzakelijk in de open velden en oude verlaten boerderijen nabij water

Op het menu staan vogels, eenden, muizen, ratten, en andere kleine prooidieren.

Steenmarter

jong

In tegenstelling van de bunzing is de steenmarter absoluut geen schuw dier, het komt dan ook zeer regelmatig voor dat een drachtige steenmarter de nieuwbouw in komt en in een bewoond huis haar jongen werpt en groot brengt, maar ze zullen de mensen nooit lastig vallen, het kan dan ook als een privilege worden beschouwd als een marter moeder haar jongen bij jou in de schuur opvoed, het is alleen te hopen dat de buurman geen vogels of kippen heeft.

Steenmarter

Een nest jonge steenmarters telt vaak 3 tot 5 zeer speelse jongen, ik ben eens bij mensen op de zolder geweest waar drie jonge marters met een oud stuk doek speelden die door de bewoner van dat huis langzaam werd heen en weer bewogen, terwijl de steenmartermoeder een meter of vier verderop tussen een paar stapels boeken zat toe te kijken. Dat is wel heel bijzonder voor een wild dier, wel heb ik deze man aangeraden  om vooral niet te proberen om een van die jongen op te pakken. Ook in onze opvang hebben we goede ervaringen met de rust en kalmte van de steenmarter, deze is dan ook goed te behandelen.

Steenmarter

Ook een vijver met goudvissen kan een probleem vormen, gezien de marter geheel niet onder de indruk is van water.

In de 12 jaar dat wij dit opvangwerk doen hebben wij nog niet meegemaakt dat een marter de bedrading van een auto stuk bijt (wat vaak wordt beweerd).

Ook dit zijn beschermde dieren en mogen dan ook niet als huisdier worden gehouden.

 

Steenmarter

 

  • Boommarter:

 Kan worden vergeleken met de bovenstaande steenmarter maar heeft dan in plaats van een witte een gele bef, en is zeer zeldzaam.

Dit zijn beschermde dieren en mogen dan ook niet als huisdier worden gehouden.

 

  • De Fret:

Dit is wel de bekendste van alle marterachtigen, het speelse en grappige huisdiertje is erg intelligent als je hem vergelijkt met een rat of cavia enz.

Albinofret

Er bestaan over de fret nogal wat misverstanden die hoofdzakelijk worden veroorzaakt door de verkopers en dierenwinkels, daar gaat het meestal alleen maar om het verkopen.

Albinofret

In tegenstelling tot de andere besproken marterachtigen is de fret geen in het wild levend diertje. Het is een kruising tussen de Amerikaanse steppenbunzing en nog een marterachtig diertje dat niet bekend is.

Wel is bekend dat deze dieren omstreeks 1700 naar Europa werden gehaald om hier het rattenprobleem aan te pakken, al snel bleek dat de rattenplaag verdween maar er een frettenplaag voor in de plaats kwam omdat een fret een nest jongen van 8 tot 17 stuks kan werpen kun je wal nagaan dat de fret weer heel snel moest verdwijnen.

Wildkleurfret

Een paar mensen hadden toen waarschijnlijk besloten om een fret als huisdier te houden en dat is hij dan ook gebleven, omdat de fret al zolang door mensen gefokt is zal hij in het wild niet kunnen overleven, zijn jachtinstincten zijn zo goed als verdwenen.

Als iemand een fret als huisdier wil moet hij met de volgende dingen rekening houden.

 

1*       

Een fret ruikt…. Een muskachtige lucht die behoorlijk kan stinken, vooral een niet gecastreerde ram kan behoorlijk stinken. E.a. word veroorzaakt door de anaal kliertjes die zich tussen de staart en de anus bevinden, dit is een natuurlijk verdedigingsmiddel en als een fret zich plotseling pijn doet kan het ook zijn dat hij/zij die anaal kliertjes in een keer leeg knijpen, het is dan ook te hopen dat je dit niet binnenshuis overkomt anders je kunt dan twee dagen je huis luchten. Bij een handtamme fret zal dat zo goed als nooit voorkomen.

 

2*

Handtam….  Een jonge fret moet handtam worden gemaakt, vergelijkbaar met een jonge hond die altijd in alles bijt wat beweegt, bij zo’n klein fretje is dat wel grappig maar als het hem niet wordt afgeleerd dan heb je later een volwassen fret die overal in bijt.

 

3*

Moertje gaat na lange loopsheid dood… een moertje (vrouwtjes fret) zal een tot twee maal per jaar loops worden, als ze dan niet wordt gedekt kan deze loopsheid erg lang duren maar uiteindelijk zal het wel over gaan, maar na verloop van 2 tot 4 jaar zal ze doodgaan aan een beenmergdepressie, gezien een fret een gemiddelde leftijd van 9 tot 13 jaar kan bereiken is dat natuurlijk jammer. Ik heb mensen gesproken die er van overtuigt zijn dat een fret niet ouder dan 5 jaar kan worden, “e.a. hebben we te danken aan de verkopers die dit soort zaken gewoon niet uitlegen”

 

4*

Nooit een enkel fretje nemen…. Een fret is een gezelschapsdier d.w.z. ze houden niet van alleen zijn (OOK NIET ALS WE ZE SAVONTS WEL EVEN UIT HET HOK LATEN!) veel mensen denken een fretje als huisdier te houden terwijl ze overdag aan het werk zijn. Dit is NIET GOED voor de fret, je moet dan minimaal twee fretjes hebben die het goed met elkaar kunnen vinden (bij een ram en een moer, ze dus wel even laten helpen).

  

5*

De behuizing… Wij zien ook veel mensen die een fret of zelf meerdere fretten in een overmaatse caviahok houden, DIT IS GEWOON TE KLEIN!....

Voor twee gelukkige fretten is er een minimale hokruimte van 1.50m x 60 cm x 1m vooral de hoogte is van belang zodat er wat buizen en pijpen in kunnen worden gehangen waarin ze kunnen klimmen en spelen, een ruime vloer is om te kunnen rennen, als die twee speels zijn kunnen ze behoorlijk tekeergaan.

Als je een dergelijk hok hebt is het nog noodzakelijk om ze avonds een uurtje los in de kamer te laten lopen, een schone kattenbak zorgt er dan voor dat ze zinlek blijven.

 

6*

Voedsel…. Het voedsel van een fret is eenvoudig, er is speciaal frettenvoer maar omdat dat nogal prijzig is gebruiken wij in de opvang gewone goedkope hondenbrokken (Pas op! GEEN kattenbrokken, te veel zout), met regelmatig een blikje vlees, rauw vlees krijgen wij soms van de slager (afvalvlees) en het maakt niet uit of het rund of varkensvlees is. Als wij kip hebben gegeten gaan de botten naar de fretten, je vind er niets van terug.

Verwennen doe je met rozijnen die je in kleine doosjes kunt kopen, sommige fretten vinden zelfs een stukje sinasappel of appel lekker.

  

Als je met bovenstaande zaken rekening houd dan zul je aan een fret een geweldig leuk huisdier hebben.

 

Gemaakt door Roelof Potgieter

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.