Start
Omhoog

     Maag en Darmen

 

 

om voedsel te verteren.

Je lichaam heeft bouwstoffen nodig om te groeien en sterk te worden. Die bouwstoffen haal je uit wat je eet en drinkt. Ze zitten in brood, vlees, groenten, fruit, melk, ... Maar het lichaam kan ze pas gebruiken als al dat voedsel eerst wordt verteerd. Dat wil zeggen: afgebroken tot kleine voedseldeeltjes die door het bloed kunnen opgenomen worden. Dat afbraakwerk gebeurt in het spijsverteringskanaal.

 

Zo werkt de spijsvertering

  • Een lange reis

Elke hap voedsel maakt een reis door een lange buis in je lichaam. Sommige delen van die buis zijn smal, en andere delen zijn breed. Sommige zijn kort en sommige zijn lang. De totale lengte van het spijsverteringskanaal bedraagt ongeveer 9 m! Het is dus geen wonder dat het 24 uur of langer kan duren voordat de resten van een maaltijd het lichaam verlaten!

 

  • Wat gebeurt er als je eet?

Het voedsel wordt in de mond fijngemalen en vermengd met het speeksel dat door de speekselklieren wordt afgescheiden.

Het ingeslikte voedsel gaat door de slokdarm naar de maag. In de maag wordt het voedsel gemalen, geplet en vermengd met zure maagsappen. Die maagsappen doden de bacteriŽn en lossen het voedsel op.

In de twaalfvingerige darm worden bruikbare voedingsstoffen uit de brij gehaald. Dat gebeurt met gal, een sap dat gemaakt wordt door de lever en in de galblaas wordt opgeslagen. Ook sappen van de alvleesklier helpen bij de vertering.

In de dunne darm gaan de bouwstoffen door de wand en komen ze in het bloed terecht. Wat het lichaam niet kan gebruiken, gaat door de dikke darm naar de endeldarm.

Uiteindelijk worden de afvalstoffen langs de anus uitgescheiden.

 

  • Jakkes, zoīn stinkende wind

Tijdens de spijsvertering wordt in de darmen veel gas gevormd. Een deel daarvan ontsnapt als een zucht door de endeldarm. Soms is dat 'windje' reukloos, soms stinkt het vreselijk. Dat hangt af van wat je gegeten hebt.

 

  • Help, mijn maag knort

Geregeld hoor je uit je maag knorrende en rommelende geluiden komen. Meestal komen ze niet uit de maag, maar uit de darmen. Het zijn gassen die zich verplaatsen.

 

Energie uit voedsel

Niet alle voedingsmiddelen geven je lichaam evenveel energie. De voedingswaarde wordt uitgedrukt in calorieŽn of joules.

Hoeveel energie heb je nodig?

Wie een hele dag op een stoel zit, heeft weinig calorieŽn nodig.

Wie een hele dag aan sport doet, zal veel calorieŽn verbruiken.

Gemiddeld heeft een jongen van 11-12 jaar 2600 kcal per dag nodig. Voor een meisje is dat 2400 kcal per dag.

Voedingsmiddel kcal per 100 gr voedsel
Aardappelen (gekookt) 68
Aardappelen (frieten) 312
Volkorenbrood 206
Wit brood 240
Cornflakes 330
Spaghetti (in blik) 80
Ei 150
Worst 115
Biefstuk 370

 

Waarom word ik dik?

Je lichaam heeft elke dag energie nodig om goed te kunnen werken. Je kan het vergelijken met een verwarmingsketel die stookolie nodig heeft om het huis te verwarmen. Voedsel zorgt voor die energie onder de vorm van calorieŽn. Maar ... opgepast voor teveel calorieŽn!

Als je een beetje te dik bent, is er een slecht evenwicht tussen wat je eet en wat je verbruikt aan energie. Dat is gemakkelijk te begrijpen: als je meer calorieŽn binnenkrijgt dan wat je nodig hebt, wordt het teveel op verschillende plaatsen in je lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Ui die reserve kun je putten als je extra energie nodig hebt. Zoīn reserve maak je niet alleen door veel te eten, maar ook door verkeerde dingen te eten. Bijvoorbeeld veel vette en gesuikerde voedingswaren zoals chocolade, cola, chips, koekjes, snoep, ...

Ook als je niet genoeg beweging neemt, kun je dik worden. Want je lichaam verbruikt dan niet veel calorieŽn. Hoeveel uur per dag zit je languit voor de televisie? Bovendien is de kans groot dat je van kwaad tot erger gaat: hoe dikker je wordt, hoe minder sport je doet en hoe minder sport je doet, hoe dikker je wordt!

Sommige mensen slikken massaīs zoetigheid, doen zelden of nooit aan sport en blijven toch mager. Het lijkt niet eerlijk, maar het heeft te maken met de manier waarop ieder van ons de calorieŽn gebruikt. En die manier kun je geŽrfd hebben van je ouders. Als je ouders een normaal gewicht hebben, heb je slechts 3 tot 5% kans om zwaarlijvig te worden. Maar als je vader of je moeder erg dik is, vermeerdert die kans tot 25-30 %, en zelfs tot 50% als beide ouders overgewicht hebben. Je hebt dan wel meer aanleg om dik te worden, maar door een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging kun je toch mager blijven.

Wat kan ik doen?

Zoals je ziet, zijn er verschillende oorzaken van zwaarlijvigheid en kun je er niet altijd iets aan doen. Op je voeding letten is heel belangrijk, maar begin zeker niet met een dieet zonder de huisarts raad te plegen! Hij zal nagaan of je een normaal gewicht hebt, en hij houdt daarbij rekening met je leeftijd, je lichaamslengte en je activiteiten. Je mag trouwens niet vergeten dat je op jouw leeftijd ook nog veel energie nodig hebt om te groeien.

Wat wel belangrijk is voor jou, is een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging!

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.