Start
Omhoog

     Longen

 

Heb je wel eens nagedacht over wat er gebeurt met de lucht die wij ademen? Waarschijnlijk niet. Je zult pas jouw eigen adem opmerken wanneer jij je adem moet inhouden of wanneer je niet meer kunt ademen. Het is een van die dingen die jouw lichaam doet vanaf het moment van jouw geboorte. Maar onder normale omstandigheden zou het jouw niet eens opvallen.

Denk eens na over deze analogie: Een auto met en volle tank benzine en een volle accu zou stoppen als de luchtfilter geblokkeerd is. Dat is hoe belangrijk lucht is voor een auto en hoe belangrijk het is voor jouw. Ook al bevat lucht geen voedingstoffen helpt het absoluut alles functioneren in het lichaam. Een slachtoffer van een ongeluk kan overleven als een deel van het lichaam beschadigd is, maar heeft maar enkele minuten te leven als hij stopt met ademen.

Een andere manier om naar ademen te kijken is je te realiseren dat twee van de meest krachtige reflexen die wij hebben, hoesten en niezen, zijn ontworpen om jouw luchtwegen schoon te houden van potentiŽle schade. Daar moet een reden voor zijn.

De taak

De longen hebben eigenlijk twee taken. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en nemen kooldioxide uit. Allebei zijn even belangrijk voor het functioneren van het lichaam.

Elke keer dat je inademt komt zuurstofrijk lucht jou longen binnen. Bloed neemt dit zuurstof naar alle delen van jouw lichaam waar het wordt gebruikt door alle cellen. Wanneer jij uitademt, word alle kooldioxide die jouw lichaam heeft geproduceerd vervoerd en verwijderd van jouw lichaam.

 

Buiten

Een ander ding om te noteren is hoe de luchtpijp is gemaakt. Het heeft ringen van kraakbeen die door zijn lengte lopen, maar de ringen zijn niet echt compleet.

Een smalle strook van gladde spieren loopt langs de lengte van de luchtpijp. Deze gladde spier kan krimpen of ontspannen en dit maakt de opening van de luchtpijp groter of kleiner. Dan kun je bijvoorbeeld, de grote van de opening verkleinen als je in een stoffige ruimte bevindt. Als je kort van adem bent dan zou het openen om meer lucht binnen te halen.Beweeg je muis over het plaatje om deze actie te zien.

 

Opblazen en leeglopen

Vaak wordt verkeerd gedacht dat het lucht die binnenkomt de longen opblaast zoals een ballon. Maar als iemand jouw vertelde dat de longen eerst groter worden en pas daarna het lucht erin stroomt zou jij dat geloven?

Het Middenrif is de Sleutel

Het hele actie van ademen is afhankelijk van de actie van het middenrif. Het is een groot vel spieren die jouw torso in tweeŽn deelt, het scheidt jouw longen en hart van jouw buikholte.

Om lucht in de longen te nemen gebeuren een aan aantal veranderingen in de borstholte. Vergelijk het met een fietspomp. Wanneer je het handvat naar BENEDEN trekt wordt de lucht IN de pomp geforceerd .

Om in te ademen krimpt het middenrif  in en dit veranderd zijn vorm en trekt het naar beneden. Op hetzelfde moment zwaaien de ribben omhoog. Het resultaat is dat de borstholte vergroot. Dat is bijna hetzelfde als trekken aan een fietspomp. Het resultaat is dat het lucht door de mond naar binnenstroomt en de longen uitzetten.

Om uit te ademen ontspant het middenrif , de ribben zwaaien naar beneden terug naar hun normale positie. De borstholte verkleind en lucht wordt uit de longen geduwd.

Je kunt zien dat het middenrif datgene is wat het adem controleert. Je kunt nu zien dat het fout is te veronderstellen dat het lucht zichzelf de longen induwt. Het legt ook uit de reactie van jouw lichaam wanneer je aan het sporten bent en je krijgt een bal in jouw buik geschoten, je raakt plotseling buiten adem. De klap die je ontvangt schokt jouw middenrif en die stopt met werken voor een paar seconden.

 

Binnen

Net zoals takken in een boom hebben de longen buisjes die vertakken, ze worden steeds dunner en steeds meer. Aan het einde van elk tak is een zakje of Longblaasje. Wanneer lucht de longen binnenkomt dan vullen deze miljoenen longblaasjes met lucht.

Opgeblazen longblaasjes

In minder dan een seconde moeten deze longblaasjes twee taken uitvoeren. Zuurstof innemen en koolzuur verwijderen . Het geheim is het rijke bloedvoorraad . Elke longblaasje heeft een netwerk van haarvaten om zich heen. Zuurstof  beweegt van de longblaasjes  naar het  bloed en koolzuur beweegt vanuit het bloed naar de longblaasjes. Elke adem die je neemt maakt dat dit proces zich opnieuw herhaalt. 

 

Controle van de Longen

Nu  we weten dat de longen het lichaam zuurstof verstrekken en dat zuurstof nodig is voor elk lichaamsfunctie, kunnen wij hetzelfde logica toepassen. Wanneer je ontspant dan hoor je langzaam te ademen. Wanneer je gaat rennen gaat jouw adem sneller. Deze functie is gekoppeld aan die van het hart. Zodat wanneer je sneller ademt dan klopt het hart ook sneller. Er is geen enkele reden om snel te ademen als het bloed die naar de longen gaat nog langzaam is. Zenuwen die naar het hart gaan, gaan ook naar de longen zodat een boodschap om sneller te gaan kloppen ook naar de longen gaat om sneller te gaan ademen. Reflexen zoals hoesten en niezen controleren het middenrif direct . Allebei lijken op elkaar: het middenrif wordt onvrijwillig geduwd waardoor het lucht uit de longen geforceerd wordt. Bij hoesten is het omdat je een obstructie of een irritatie in jouw luchtwegen hebt en bij niezen wanneer je een irritatie in jouw neus hebt.

 

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.