Start
Omhoog

    De Krokodil  Krokodilachtigen: tot de krokodilachtigen horen krokodillen, kaaimannen, alligators en gavialen. Deze dieren zien eruit als enorme gepantserde hagedissen. Ze zijn aangepast aan het leven in het water. Maar ze vangen ook dieren die komen drinken aan het water! Soms slapen ze op een zandbak buiten het water. Door hun afgeplatte staart kan de krokodil heel goed zwemmen. Zelfs als hij bijna helemaal onder water is, komen zijn neus nog boven het wateroppervlak, zodat hij kan ademen. Krokodilachtigen leven vooral in AziŽ, Afrika, AustraliŽ en Amerika. (En natuurlijk bij ons in de zoo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
In alle tropen komt ten minste ťťn groot wordende soort voor. De bekendste soort is wel de Nijlkrokodil uit Midden- en Zuid-Afrika. 

Bij de oude Egyptenaren werd de krokodil als waterdier met de overstroming van de Nijl in verband gebracht en zo gunstig opgevat als schenker van vruchtbaarheid. Door heel Egypte was de cultus van de krokodil verspreid. Daarop wijst het voorkomen van krokodilmummies op tal van plaatsen, vooral in el-Fajoem en in het gebied om Thebe heen. In el-Fajoem lag ook de stad Crocodilopolis. De god Sobek werd daar in de vorm van een krokodil vereerd. De krokodil was echter ook een gevreesd dier waartegen men magische spreuken uitsprak. Op magische beeldjes die bescherming moesten verlenen, vertreedt Horus krokodillen. De krokodil werd een van de gestalten van Seth, de vijand van Osiris.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.