Start
Omhoog

     De Koe 
 

Koeien leven in de natuur in groepen. Het mannetje is de baas en beschermt de groep. Het mannetje zou geen ander naast zich dulden. Een vrouwtje zal na de paring het mannetje nog naast zich dulden zolang zij nog tochtig is dit is ongeveer nog een dag na de paring.

 

De bevruchting

Het mannetje is altijd nodig bij de bevruchting van koeien.
Kunstmatige inseminatie is ook heel goed mogelijk, maar  daar is het mannetje natuurlijk ook bij nodig. Ruim 90% van de dekkingen bij koeien geschiedt op kunstmatige wijze. Doormiddel van K.I. kan 1 stier in een jaar wel 50.000 koeien bevruchten. Er zijn stieren die op deze manier meer dan 200.000 nakomelingen hebben verwekt. Een stier bespringt een kunstkoe in een K.I. station daar word het sperma opgevangen, het wordt verdund en in rietjes gestopt en daarna ingevroren. Een inseminator komt dan bij een boer thuis en brengt het sperma bij de koe door de baarmoederhals heen en laat het sperma voor in de baarmoeder los.

Bij de koe wordt een bevruchtte eicel langzaam door trilharen naar de baarmoeder geleid, terwijl zij zich ondertussen in vele cellen deelt. Als een klein veelcellig blaasje met een diameter van ongeveer 0,1 mm nestelt hij zich dan in de slijmvliezen van de wand van een van de baarmoederhoornen. Uit dit blaasje ontwikkelen zich de vrucht (het embryo) en de vruchtvliezen. Het blaasje blijft zich delen en er beginnen enkele lagen van cellen te ontstaan, die uitgroeien tot huid, ruggenmerg, wervels en andere organen.

Na 4 weken: De vrucht is nu 1 cm groot. Oogaanleg en kieuwspleten zijn aanwezig. De kieuwspleten groeien uit tot gehoorgang, tongbeen en strottenhoofd.

Na 5 weken: Handplaten zijn aanwezig, deze zullen uitgroeien tot poten.

Na 6 weken: Oorschelpen en splitsing van de hand in 2 hoeven.

Na 8 weken: 8 cm groot. Het is nu een miniatuurkalfje.

Na 10 weken: Grootte 10 cm.

Na 20 weken = 5 maanden: Grootte 35 cm. Gewicht  ongeveer 2 kg. Begin van beharing. De vrucht verlegt zich in deze periode nogal eens.

Na 7 maanden: Grootte 65 cm. Gewicht 15 kg. De lichaamsverhoudingen zijn nu als van een voldragen kalf. Er is echter nog weinig beharing. De hoeven zijn bedekt met een dikke, gele geleiachtige stof ter bescherming van de vruchtvliezen.


Na 8 maanden: De snijtanden komen.

Na 9 maanden + 9 dagen: Het kalf is voldragen, grootte 80 cm en het gewicht ligt tussen de 30 en 50 kg.

Uit de bevruchte eicel ontstaan ook de vruchtvliezen, die op
hun beurt twee blazen gevuld met vloeistof doen ontstaan. De kleine blaas om het embryo heen is de voetblaas hierin bevindt zich het zogenaamde vruchtwater. Daar omheen ligt de veel grotere waterblaas. De waterblaas kan 1,5 meter lang worden en groeit dan ook door tot in de tweede baarmoederhoorn. De voetblaas met de vrucht beperkt zich tot een hoorn.

Op de buitenkant van het vlokkenvlies bevinden zich 50 tot 100 vruchtkoeken, die met de moederkoeken  van de baarmoederwand samen de meervoudige placenta vormen.
Het bloed van de moeder mengt zich niet met dat van de vrucht, maar de bloedvaten lopen rakelings langs elkaar. Zo kunnen zuurstof  en voedsel door het moederbloed worden afgegeven en afvalstoffen van de vrucht worden opgenomen.

Er bestaan zeldzame gevallen waarin een koe een tweeling ontwikkelt (in elke baarmoederhoorn 1 vrucht). Dan gaan de vruchtvliezen door elkaar heen groeien en de bloedvaten van de vruchten met elkaar in verbinding treden. Als de tweeling van ongelijk geslacht is, ontvangt de vrouwelijke vrucht via het bloed mannelijke hormonen, omdat deze hormonen eerder vrijkomen dan de vrouwelijke. Hierdoor ontwikkelt het geslachtsorgaan zich niet normaal, wat onvruchtbaarheid tot gevolgen heeft. Een dergelijke in aanleg onvruchtbare koe is een kween.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.