Start
Omhoog

       Klim en Slingerplanten

 

Wie groot wil zijn, moet klimmen

Klimop klemt zich vast met hechtworteltjes die uit de stengel groeien. Hiermee kan de klimop tot meer dan 30 meter hoog klimmen. De bladeren blijven groen.

(tekening van Anita Engelen)

Heggerank heeft spiraalvormige hechtranken die zich overal aan vastklemmen, net zoals de erwten in de moestuin. De bessen ervan zijn giftig.

(tekening van Anita Engelen)

Haagwinde draait haar soepele stengels tegen de richting van de klok in om takken van struiken. Het is een algemeen voorkomende klimplant.

(tekening van Anita Engelen)

Kamperfoelie windt haar stengels rond andere struiken en bomen. Je vindt hem vooral in bossen en kreupelhout.

(tekening van Anita Engelen)

Hop heeft stengels vol tweepuntige klimharen. Ze windt zich kloksgewijs om andere planten heen. Van de hopbellen wordt bier gemaakt.

(tekening van Anita Engelen)

Kleefkruid kleeft zich vast aan andere planten. Het heeft hiervoor kleine stekels met haakjes op. Je kunt aan den lijve ondervinden waarom deze plant kleeft.

(tekening van Anita Engelen)

 

Een kleefkruidsticker

Heb je een loep? Kijk dan maar eens naar de blaadjes en zaadjes van kleefkruid. Zie je de vele stekels-met-haakjes? Daarmee blijven ze zeker aan je T-shirt "kleven".

Natuurlijk geeft je dat meteen al ideeŽn. Je plukt een handvol zaadjes en je gooit ze naar een vriend. Maar die vindt dat misschien niet zo leuk als jij!

Je kunt daarom beter een handvol zaadjes maar beter gebruiken voor iets moois. Bijvoorbeeld een stikker van een bloem, een vogel, een hart,...

Je kunt ook een hele boodschap kleven. Maar vergeet niet de zaadjes eraf te halen als je T-shirt in de wasmachine gaat. Want anders zou je wel eens ruzie kunnen krijgen met je ouders...  

De kamperfoelie is een wurger

Kijk eens goed naar de stam van een jonge boom waarlangs kamperfoelie groeit. Die stam ziet eruit als een kurkentrekker. Dit komt doordat de houtachtig geworden ranken van de kamperfoelie niet meegeven als de stam van de jonge boom dikker wordt. De stam raakt ingesnoerd.

Voor de bodem is dit niet zo prettig. Hij krijgt het steeds moeilijker om al de nodige sappen door zijn gesnoerde stam te vervoeren. De boom voert als het ware een strijd op leven en dood tegen de wurgende kamperfoelie, maar heel vaak moet de boom het onderspit delven. Dan sterft de boom.

Maar dit stoort de kamperfoelie niet. Ook een dode boom geeft haar steun, en daar was het haar om te doen!

 

Hop om dronken van te worden

Al sinds de middeleeuwen wordt de hop speciaal geteeld voor de bierbrouwerij. In de vrouwelijke bloemen, die uitgroeien tot hopbellen, zit immers een bittere, olieachtige stof die smaakt geeft aan het bier. Diezelfde stof zorgt er ook voor dat het bier langer houdbaar blijft.

Hopbellen hebben een speciale geur. Ze werden vroeger vaak gebruikt om kussens mee op te vullen. Wie op zoīn kussen slaapt, zal nooit lang wakker liggen!

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.