Start
Omhoog

     Kanker en Tumors

 

Waar en hoe vaak komt kanker voor?

Kanker moet niet als een ‘moderne’ kwaal worden gezien. Hij is integendeel al meer dan 1000 jaar bekend. Alhoewel hij één van de meest voorkomende ziekte is, komt hij niet overal even vaak voor. Wat mensen betreft zijn onder dit onderwerp een paar ernstige lijnen gezet. Er zijn ongeveer honderd verschillende soorten kanker.
Bij ruwweg 70% van alle ziektegevallen komt er een stuk of 7 soorten voor. De meest voorkomende soorten kanker bij mannen bestaan uit tumors aan:
- de ademhalingsorganen
- de maag
- de darmen
- de prostaat
- de nieren en urinewegen
- de alvleesklier

Bij vrouwen komen de tumors het meeste voor bij:
- de borsten
- de maag
- de darmen
- de baarmoeder eierstokken en eilanders
- de ademhalingsorganen
- de lever en de galbuis

Dit is geen starre statistiek. De verhoudingen tussen de verschillende soorten kanker. Maagkanker is in sommige landen bijv: sinds 1950 met ruwweg de helft afgenomen. Van longkanker - en bij vrouwen van kanker aan de dikke darm is daartegen juist een stijging waar te nemen over het algemeen kan men zeggen dat er een bont geheel ontstaat, als men alle kankergevallen op een rijtje zet.

 

Hoe ontstaat kanker?

Het lichaam van een mens bestaat uit onvoorstelbare hoeveelheid bouwstukjes,de cellen worden daardoor opgetrokken. Elk van die cellen heeft een opdracht meegekregen,de levensverwachting in een bepaalde richting te sturen. Als er ook maar een celletje zo wordt verandert dat het zijn functie niet zo goed meer kan verrichtte begint het zich ongemerkt te verdelen,er ontstaat langzamerhand een tumor dat goed of kwaad schiks kan zijn. Kwaadaardige tumors kunnen belangrijke lichaamsfuncties in gevaar brengen,een heel gevaarlijke eigenschap is dat ze cellen kunnen afsplitsen die zich op die manier door het lichaam verspreiden. Die slechte cellen kunnen bijv:met de bloedstroom naar andere plekken in het lichaam worden meegevoerd, daar kunnen nieuwe tumors ontstaan. Die worden door de stoot tegen de kankercellen verder in het lichaam verspreid. Juist zij hebben vaak een noodlottig invloed op het verloop van de ziekte en die heeft vaak verder invloed op het leven van de patiënt. Men schat dat 80-90% van alle sterfgevallen ligt het meeste aan de tumor.Kanker ligt niet alleen aan 1 ding, er moet verschillende omstandigheden zijn om kanker te kunnen krijgen. Ieder mens heeft iets van zijn voorgeslacht in de vorm van kankergenen. Een gen is een erffactor,een drager van informatie. Waarin bijv:de kleur haar is verwerkt of hoelang je worden zal. In elk lichaamscel ligt dat totaal anders. Een soort commandopost niet alleen de erfgenamen in handen heeft maar enkele levensverrichting regelt.

 

Alcohol en kanker

Dat alcohol en kanker niet goed samen gaat is nog niet lang bekent. Het is ook niet leuk als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Als je wat drinkt maakt niet uit maar je moet niet altijd drinken. De meeste mensen in Frankrijk sterven aan drank en kanker. In de Zuidelijke Nederlanden wordt ook meer gedronken dat hoort bij de cultuur daar wordt wijn niet als drank gezien. In Nederland is te veel drank de oorzaak bij 3 van de honderd sterfgevallen aan kanker. Jaarlijks overlijden zo’n 1.000 van de in het totaal 33.000 slachtoffers aan kanker door te veel alcohol te drinken. Als iemand jarenlang te veel alcohol drinkt,kunnen verschillende vormen van kankerontstaan: Mond kanker keel kanker of slokdarmkanker. Of borstkanker kan door te veel alcohol gebruik ontstaan. Door te veel alcohol gebruik kan ook leverkanker.

 

Roken en kanker samen.

Roken is de grootste risico factor voor kanker. Meestal lijdt één op de 4 mensen aan kanker,dat betekent dat van de 4 miljoen rokers die in ons land nu telt,zijn er één miljoen mensen aan zijn rookgewoonte zal komen te overlijden. En roken is niet alleen een risicofactor voor kanker,ook hart-en vaatziekten. Wist je dat het roken in Nederland jaarlijks 20.000 slachtoffers vraagt? Voor rokers is te veel drinken en blootstelling aan kanker verwekkende stoffen bovendien nog riskanter dan voor niet-rokers. Een heel hoog risico lopen rokers die met stoffen werken waar asbest in zit. Roken veroorzaakt vooral longkanker. Maar ook bijv:blaaskanker, keelkanker, slokdarmkanker, baarmoederkanker-en halskanker komen bij rokers vaak veel meer voor dan bij de niet-rokers. Roken is niet alleen schadelijk voor de roker zelf.Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook het inademen van de rook van anderen een groot risico meebrengt. Passief roken kan ook kanker veroorzaken. Berekend is dat in ons land elk jaar zo’n ongeveer 200 mensen sterven aan kanker door passief roken. Eigenlijk weten mensen heel goed dat tabak schadelijk is maar het roken op te geven. Daarom organiseren veel instanties hulpprogramma’s en er is extra veel informatie beschikbaar over stoppen met roken. In Nederland wordt deze voorlichting gegeven door de Stichting Volksgezondheid en Roken.

 

Voeding en Geneesmiddelen

Iedereen weet dat goed eten belangrijk is om gezond te blijven. Als iemand kanker heeft gekregen, Komt dan ook al snel de vraag boven, of hij of zij verkeerd heeft gegeten. Veel mensen denken daarbij aan kleurstoffen en concerveermiddelen. Sommigen mensen hebben inmiddels het idee dat je bijna niets meer kunt eten, zonder een of andere ziekte te krijgen. Maar dat is niet waar, maar iedereen heeft zo z’n eigen ideeën.
Geneeskansen
De geneeskansen bij kanker of de mogelijkheden de ziekte tot stilstand te brengen hangen af van de soort ziekte of kanker gevallen die men heeft. Het moment waarop de ziekte wordt ontdekt en de verdere gezondheidstoestand van de patiënt. De verbetering van de behandelingsmogelijkheden gaat stap voor stap. Sommige vormen van kanker kunnen tegenwoordig worden genezen voor andere is dat moeilijker. Maar voor sommige soorten kanker is nog geen behandeling.

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.