Start
Omhoog

     De Kangoeroe 

Hoe komen ze aan de naam

Toen de eerste Engelsen in AustraliŽ kwamen, vroegen ze aan de Aboriginals hoe de springende beesten noemde, ze zeiden dat ze kangoeroes noemden, en nu heten ze nog steeds zo, maar we weten nog niet wat het betekent.

Waar komen ze vandaan

De kangoeroes komen uit AustraliŽ. In AustraliŽ is het heel warm. Heel warm! Om niet oververhit te raken, doen kangoeroes tijdens de heetste uren van de dag helemaal niks. Net als honden hijgen ze om de warmte kwijt te raken. En als een kangoeroe het echt warm heeft, likt hij zijn voorpoten , dat doet hij omdat daar zijn bloedvaten heel dicht onder zijn huid lopen. Door de wind kolt zijn bloed een beetje af. Overdag rusten kangoeroes en s'morgens en s'avonds eten ze heel veel.

Worden kangoeroes gegeten?

De aboriginals aten vroeger al kangoeroevlees en gebruikten de huiden voor het leer. In dure restaurants wordt nog steeds kangoeroevlees gegeten en van de huid maken ze bijv: hoeden, tassen enz., voornamelijk voor de toeristen. In de toeristenwinkels zag mijn moeder sleutelhangers me t kangoeroepootjes eraan. Dat vind ik zielig.

Soorten kangoeroes

Er zijn 42 soorten kangoeroes en boomkangoeroes. Een kangoeroe is het meest bekende buideldier dat er is, en komt het meest voor in AustraliŽ. Hun voorpoten zijn in vergelijking met hun achterpoten erg klein. Ze komen alleen voor of in groepen en ze eten voornamelijk gras en bladeren Ik zal een paar soorten opnoemen met gegevens.

 

Grijzereuzenkangoeroe  
Wetenschappelijke naam: Macropes giganteus
Engelse naam: Eastern grey kangaroo
Herkomst: Oost-AustraliŽ
Voedsel Gras en bladeren
Grootte 2 m en de staart 1m
Gewicht 90 kg

 

Bennetboomkangoeroe  
Wetenschappelijke naam: Dendrolagus bennettianus
Engelse naam: Bennet's tree kangaroo
Herkomst: AustraliŽ
Voedsel Bladeren en lianen
Grootte 50 tot 75 cm en de staart 40 tot 85 cm
Gewicht  

 

   
Wetenschappelijke naam: Dendrolagus goodfellowi
Engelse naam: Goodfellow's tree kangaroo
Herkomst: Papua Nieuw-Guinea
Voedsel Bladeren, fruit, bloemen en gras
Grootte 55 tot 77 cm en de staart 70 tot 84 cm
Gewicht  

 

 

Matschielboomkangoeroe  
Wetenschappelijke naam: Dendrolagus matschiei
Engelse naam: Matschie's tree kangaroo
Herkomst: Nieuw-Guinea
Voedsel Bladeren en gras
Grootte 55 tot 63 cm en de staart 55 tot 62 cm
Gewicht 6 tot 13 kg

 

Geelvoetkangoeroe  
Wetenschappelijke naam: Peytogale xanthopus
Engelse naam: Yellow footed rock kangeroo
Herkomst: Zuid-AustraliŽ
Voedsel Gras en bladeren
Grootte 60 tot 90 cm en de staart 37 tot 70 cm
Gewicht  

 

Baby kangoeroes

Kangoeroes vrijen in de lente. Het baby'tje word na 3 weken geboren, hij is dan ongeveer 2,5 centimeter groot (net zo groot als dit streepje ) 0 1 2 2,5 cm. Als hij geboren wordt is hij helemaal roze. Het kangoeroetje komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. De moeder likt haar haren op haar buik zo dat ze een soort trappetje vormt, zodat het jong er makkelijker in de buidel kan komen. Als hij geboren is gaat hij meteen melk drinken bij zijn moeder hij blijft een jaar bij haar dan gaat hij de wijde wereld in. Hij zoekt naar gras en lekkere blaadjes. Intussen zit er alweer een ander broertje in de buidel. En het kan best zijn dat zijn moeder alweer zwanger is. Gelukkig heeft ze 4 tepels, zodat alle kinderen genoeg melk hebben.

Wat doen ze als ze geboren worden

Als kangoeroes worden geboren gaan ze meteen in de buidel dat gaat zo: eerst gaan de voorpoten er in dan de kop en dan de buik en de achterpoten en dan draaien ze een keer en dan zit de kangoeroe goed. Na ongeveer 5 maanden steekt hij zijn kopje voor het eerst uit de buidel, dan begint hij pas de wereld te ontdekken.

Slok-op

Er is geen dier die meer kan eten als een kangoeroe, hij kan zich namelijk dood eten. Vorig jaar gebeurde dat wel bij 3000 kangoeroes. Dat kwam doordat ze in een gebied leefden waar 5 jaar lang geen druppel water was gevallen, en toen het begon te regen gingen ze veel planten eten en gingen ze dood.

De reuzenkangoeroe

De grootste levende kangoeroe is de rode reuzenkangoeroe. De grijze reuzenkangoeroe en de berg kangoeroe of wallaroe. De mannetjes zijn het grootst, soms wel twee maal zo groot als de wijfjes. Pasgeboren rode reuzenkangoeroes wegen maar een gram, hun moeder 20 tot 30 kilo. Het jong , dat onbehaard , blind en doof ter wereld komt, hij heeft nog geen lange achterpoten als de volwassene kangoeroe. Reuzenkangoeroes kunnen sprongen maken van 1,5 meter. De staart gebruiken ze om mee te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als ze achter na worden gezeten kunnen ze wel 80 kilometer per uur bereiken, maar dat kunnen ze niet lang vol houden. Als ze door hun vijand worden ingehaald, kunnen ze heel erg hard gaan trappen met hun achterpoten. Als een reuzen- kangoeroe door een dingo [wilde Australische hond] wordt achtervolgd vlucht hij het water in, totdat het bij de kangoeroe tot zijn borst is, en probeert de dingo te verdrinken door met zijn voorpoten op de kop van de dingo te gaan staan en wachten tot hij verdrinkt.

Weetjes

  • De mannetjes van een rode reuzenkangoeroe kunnen groter worden dan een mens!
  • De rode reuzenkangoeroe kan ook met een snelheid van 65 km per uur een sprong maken, die zijn dan ook wel 12 meter lang.
  • Een kangoeroe heeft een heel groot uithoudingsvermogen, hij kan wel 30 kilometer achter elkaar rennen en daarna nog met gemak 3 km zwemmen.
  • AustraliŽrs vinden vaak kangoeroes lastig omdat ze ernstige auto ongelukken kunnen veroorzaken, en dat gebeurd dan vaak s'nachts.
  • De grootste kangoeroe ooit gevonden in AustraliŽ was 3,20 meter lang en woog 100 kilo. 11. 
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.