Start
Omhoog

    Kamerplanten  

 

  • De oorsprong

De meeste kamerplanten komen uit de tropen. Vooral uit Zuid-Amerika. Ze groeien daar in het wild. Het klimaat in die landen is daar warm, zo rond de 30 graden. En daar is het ook vochtig genoeg voor de planten. Omdat de planten in de bossen staan, hebben ze geen last van de zon.

  • De verzorging

Een gewone kamerplant geef je 2 keer per week water. Een gewone niet-bloeiende plant heeft water op de aarde nodig. Een plant moet ook niet teveel water hebben, want dat is slecht. Een kamerplant heeft 1 keer per 2 weken voeding nodig. Water met plantenvoeding mag je nooit op de bladeren gieten. Als er stof op de bladeren ligt, moet je het afstoffen met een vochtige spons. Als je denkt dat een plant ziek, is moet je onder de bladeren kijken, of op de grond. Daar kun je witte vlieg of bladluis aantreffen. Om ze te verwijderen kun je een spuitbus pakken, maar dat tast de ozonlaag aan. In plaats daarvan kun je net zo goed groene zeep met spiritus pakken, want dat is milieuvriendelijk. Een plant hoeft niet vaak gesproeid te worden en een bloeiende plant mag zeker niet gesproeid worden, want dan gaat de bloem kapot.

  • Verpotten

Het beste kan je een plant in een pot van aardewerk zetten. Daarin trekt het water omhoog, zodat de hele plant water krijgt. 

Eerst klop je de plant los. Je moet er op letten dat je zo weinig mogelijk beschadigt. Je doet een laagje potgrond in de pot en kijkt of de kluit even hoog is als de rand van de pot. Je stopt de potgrond langs de randen waar nog niets zit. Daarna druk je de grond aan. 

  • Dopluis

Dopluis zit meestal op de stengel waar hij het sap opeet. Als je één dopje onder de microscoop legt, rollen er allemaal geelachtige luizen uit. Het lijken net eitjes. De dopluis ontstaat door te veel water en tocht. Je kunt het bestrijden met watten gedoopt in brandspiritus.

  • De bladluis

De bladluis heeft 6 poten en 2 vleugels.Onder de microscoop lijkt hij op een sprinkhaan. Hij is bruin-wit gestreept. Hij voedt zich met voedingsstoffen van de plant. Op de plaats waar hij voedingsstoffen vandaan haalt, komen groene doorschijnende plekken. Dit soort luizen zijn makkelijk te bestrijden als het er maar een paar zijn. Dat kun je doen met een emmer lauw water. Je spoelt de luizen er gewoon af. Als het er veel meer zijn, kun je de spuitbus gebruiken. Maar die tast wel het milieu aan. Daarom kun je beter zeepspiritus of brandnetelgier gebruiken. De bladluis ontstaat door teveel water en tocht en door slechte verzorging.

  • De witte vlieg

De witte vlieg is een heel klein wit beestje. Onder de microscoop zie je dat hij voelsprieten en 6 pootjes heeft. Aan de achterkant heeft hij 2 kleine pootjes. De voelsprieten bestaan uit allemaal deeltjes. Ze leven in aarde en water. Ze ontstaan door te veel vocht in de aarde. De witte vlieg haalt voedingsstoffen uit de plant.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.