Start
Omhoog

     De Kameel 

 De wilde kameel komt bijna niet meer voor in Midden-Azi (Sin-Tjiang, Gobiwoestijn), waar hij in troepen van maximaal dertig dieren leeft. de leider van zon troep is een hengst.

De kameel kan zeer grote temperatuurverschillen verdragen, maar is gevoelig voor te grote vochtigheid. De pels heeft een bruine kleur en er is een duidelijk verschil tussen zomer- en winterhaar. Kamelen kunnen ruim 2 m hoog worden en een gewicht van 700 kg hebben.

Huisdier

Kamelen worden reeds 50006000 jaar in Midden-Azi als huisdier gehouden. De huiskameel is wat plomper en zwaarder dan de wilde. Huiskamelen zijn goede lastdieren, die een vracht van ongeveer 250 kg gedurende 1012 uur met een snelheid van 4 km per uur kunnen vervoeren. Bij het beladen buigt het dier zich op de knien; bij het opstaan weegt het dier de last en als die te zwaar is, gaat het weer liggen. 

Melk, vlees, huid, mest.

De melk van de kameel is dik en vet en wordt door de mens weinig gedronken. Het vlees is niet lekker. De huid wordt tot leer verwerkt, de wol gesponnen. De mest doet dienst als brandstof. 

Jongen

De paring vindt liggend plaats; draagtijd 390410 dagen; n jong per worp. 

Hou oud wordt hij?

Maximale levensduur 25 jaar.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commercile basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.