Start
Omhoog

   Ijsvogels   

 

Bij de ijsvogel op bezoek:

Het is april en de bomen zijn nog bijna kaal. Aan de lagere bomen begint het blad te komen. Het is nog vroeg in de morgen en heel stil. Er zingen vogels. Lijsters en roodborstjes. Er koert een duif. Een eindje verder trommelt een specht op een tak. Dan komt de ijsvogel.

 

Het nest:

Kort na de balts (paringsdans van de vogels)begint de ijsvogel te graven in de oever van de beek. Daar moet dan hun nesten komen. Ze maken het dan aan het eind van de gang wat breder. En dat is dus het nest waar ze broeden en zijn jongen grootbrengen dan als ze geboren worden. De vader en moeder broeden allebei en zorgen samen voor de jongen. De vader en moeder beginnen te voeren met kleine visjes maar al gauw kunnen ze grote naar binnen werken. Het voeden gebeurt heel eerlijk. De jongen liggen in een soort kring in het nest. Eentje in het midden ligt voor de opening van de gang. Nu komt bijvoorbeeld vader met een visje aangevlogen. Hij gaat aan het begin van de gang zitten. Hierdoor wordt het donker in het hol. Zo weet het jong dat er een visje wordt gebracht. Hij kruipt naar voren en krijgt het visje. Maar als hij het op heeft, wordt hij op zij geduwt. Nu ligt er een ander jong voor bij de opening. Zo krijgen ze een voor een voedsel.

Op eigen vleugels.

Het broeden duurt bijna drie weken. Twee weken na het uitkomen zijn de jongen groot genoeg om zelf te vliegen. In een paar dagen leren ze hun visjes te vangen. Daarna worden ze door hun ouders weggejaagd. Ze moeten dan helemaal voor zich zelf zorgen. Soms gaat het erg vlug. Al vroeg in april zijn de vogels begonnen met nestelen. En in juni zijn ze dan al klaar, zo is er nog tijd voor een tweede nest. Een enkele keer lukt het om drie keer in een zomer te broeden. Dan heb je nog mannetjes die twee wijfjes tegelijk hebben. Dus ook twee nesten. Ook zijn er mannetjes die in hun eentje broeden terwijl het wijfje aan een nieuw nest begint. Zo kunnen er in een jaar heel wat jongen groot worden. Dat is een manier om goed te maken wat er in een strenge winter mis is gegaan.

Hebberig:

De jongen vogels worden als ze groot zijn en voor zich zelf kunnen zorgen net zo behandeld als de buurman. Ze worden weggejaagd door hun ouders. Dan is het tijd om zelf een plekje te zoeken. Nog voor ze worden verjaagd door hun ouders zijn de jongen zelf ook knap hebberig. Ze kiezen een tak voor zichzelf uit niemand van de broertjes of zusjes mag op die tak zitten. En als ze eenmaal een vaste plek hebben zullen ze die net zo fel verdedigen als hun ouders dat doen.Broedproblemen:

Andere problemen zijn er bij het broeden. Die ijsvogel houdt van rust in zijn omgeving als hij broedt. Soms ook wordt de oever waarin een nest zit stukgelopen en het nest met de eieren of jongen platgedrukt. Door al die dingen wordt het voor die ijsvogel steeds moeilijker zich te herstellen na een strenge winter. In de meeste landen in Europa gaat het achteruit met de ijvogel. Het zijn voor hem slechte tijden. Als wij de ijsvogel willen behouden moeten we zorgen dat er plaatsen zijn waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Dus moeten we proberen de beken te bewaren. Het water moet schoon blijven ( of weer schoon worden). De oever mogen niet vernield worden. Ook niet door mensen die uitgaan. Daarom is het nodig om sommige gebieden voor de mensen af te sluiten.

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.