Start
Omhoog

     Het Hart 

 

Binnen

Belangrijk zijn de grote bloedvaten naar en uit het hart. Er zijn ook bloedvaten op het hart en hun taak is om bloed te verstrekken van het hart naar het hart. De spier waarvan het hart is gemaakt wordt de hartspier genoemd en is erg bijzonder ( zie ook hartspier) .

 

Het hart is een verbazingwekkend efficiŽnte pomp. Beweeg jouw muis over het plaatje om te zien hoe het hart bloed pompt. Noteer hoe het   bloed bovenin het hart binnenkomt door de boezem, naar beneden wordt gepompt door de hartkamer en dan weer uit het hart geduwd.

 

Linker deel/ Rechter deel

We kunnen het hart in twee delen. Net zoals bij de boezem en de hartkamer, kunnen wij ook naar de linker en rechter delen van het hart kijken. De linkerkant ontvangt en pompt bloed naar buiten dat geen zuurstof heeft en de rechter kant ontvangt en pompt  zuurstofrijk bloed.  

Kleppen

Omdat het hart zo krachtig is, kan het gevaar ontstaan dat het bloed naar voren en naar achteren beweegt; dus tussen de boezem en de hartkamer (net zoals in aders en grote slagaders) bevinden zich kleppen. Ze lijken op deuren die alleen naar een kant kunnen openen ( net zoals de meeste deuren bij jou thuis). Je kunt de deur openen, er doorheen gaan, maar je kunt niet terug duwen of achteruit gaan. Het resultaat is dat het bloed altijd vooruit gestuwd wordt.  

Hartspier

Anders dan normale spieren kan de  hartspier niet uit zichzelf samentrekken.

Een hartcel  kan spontaan samentrekken en ontspannen. Een bijzonder kenmerk van hartcellen is dat als er veel samen zijn, ze deze samentrekkingen naar elkaar kunnen communiceren.

Daarom kunnen alle hartcellen samentrekken op hetzelfde ritme. Op deze manier klopt het hele hart als een geheel. Ook kan geen enkel deel van het hart sneller kloppen dan een ander. Dit is vitaal voor het optimaal functioneren van het hart.

 

Controle van het hart

Wie is de baas? Het hoofd of het hart?

Eigenlijk is het allebei een beetje. Tijdens een doorsnee dag zul je lopen, zitten, praten, rennen, eten , slapen, bang of verrast worden, zenuwachtig zijn enzovoorts, enzovoorts.

Elke activiteit stelt een andere eis aan jouw lichaam.

Deze controle is belangrijk. Wanneer jouw lichaam meer werk moet doen, zal het meer zuurstof nodig hebben en dus moet het hart  harder pompen zodat de zuurstof in jouw bloed snel naar alle delen van jouw lichaam kan gaan.  

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.