Start
Omhoog

      

De hamster

hamster_groot.jpg (19059 bytes)

De wilde hamster hoort thuis in de familie van de veldmuis, de aardmuis, de rosse woelmuis, de woelrat, de lemming, de muskus- of bisamrat en nog enkele andere. Het is een ochtend- en avonddier en woont in Midden- en Oost-Europa. Ze komen niet voor in Spanje, ItaliŽ, Engeland en ScandinaviŽ. 

 

  • De wilde hamster en de goudhamster

Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen de wilde hamster en de goudhamster:

De wilde hamster heeft een lichtbruine rug, witte vlekken op de flanken en zwarte op de buik. Hij is zo groot als een Guinese big. 

De goudhamster leeft tussen RoemeniŽ en Iran en komt bij ons alleen in gevangenschap voor, waar hij niet veeleisend is en kunstjes kan leren, hoewel hij niet ouder dan twee jaar wordt. De vacht is roodbruin op de rug en wit op de buik. 

  • Naam

Slechts weinig dieren hebben het geluk dat hun naam in verschillende landen hetzelfde is: in Engeland, Duitsland, Frankrijk en ScandinaviŽ heet de hamster gewoon "hamster". 

 

  • Voedsel

Zoals gezegd woont de wilde hamster in vlakke gebieden tot op een hoogte van 400 m. Hij eet het liefst graan, maar ook klaver staat op zijn menu. Het bevat veel mineralen en vitaminen en biedt de hamster in herfst en voorjaar dekking en eiwitrijk voedsel in overvloed. 

  • Huis

Bepaalde delen van zijn huis zijn voorraadkamers. De hamster sleept ze vol met granen, luzerne, klaver, veldvruchten, ... . Echte wintervoorraden zijn dit niet. Natuurlijk komen veel andere dieren, zoals wormen, geleedpotigen, slakken, wormen en veldmuizen, proeven van deze voedselhopen. 

Voor de hamster is dat helemaal niet erg als omnivoor ( =alleseter) eet hij ze allemaal met smaak op. Hamsters hebben een te groot vel en korte pootjes, waardoor ze waggelend lopen. Ze hebben ook wangzakken volgepropt met plantaardig voedsel, waarin ze enorme veel kunnen vervoeren.

De hamster houdt zijn ondergrondse verblijf netjes schoon. De huizen van de  hamsters lijken nooit op elkaar. Dat heeft te maken met de leeftijd van de bewoners: hoe ouder, hoe ingewikkelder en groter het huis. Het schijnt dat de holen meestal door de wijfjes worden gegraven. Meestal zijn er, behalve drie of vier schuin naar beneden lopende gangen, een of twee recht naar beneden lopende pijpen, waar de hamster zich eenvoudig in laat vallen, wat ook belangrijk kan zijn voor zijn veiligheid. Een van de kleinere doodlopende zijgangen wordt consequent als w.c. gebruikt. Het gangenstelsel ligt in zomer en herfst tot op een halve meter diepte, in de winter soms tot twee meter.

 

  • Voortplanting

Begin april beginnen de mannetjes zich klaar te maken. Ze plaatsen een grote hoeveelheid geurvlaggen rondom het huis van een wijfje en gaan binnen (ze zijn iets groter dan de wijfjes). Het mannetje moet 3 dingen proberen te bereiken: 

hij moet het wijfje verhinderen te vluchten, 

hij moet haar agressie beteugelen,

hij moet haar begeerte opwekken. 

Dat duurt allemaal wel een tijdje. Maar uiteindelijk begint het mannetje te snuiven en tanden te knarsen, wat soms door het wijfje wordt beantwoord en dan kunnen er eindelijk zaken worden gedaan.

De paring gebeurt binnen de bouw. …ťn of twee dagen later wordt het mannetje aan de deur gezet. Na 18-20 dagen krijgt het wijfje 4 tot 16 naakte, blinde jongen. Omdat ze maar 8 tepels heeft, worden de kinderen die teveel zijn, opgegeten. De jongen wegen 8-10 gram en bij gevaar brengt de moeder ze in haar wangzakken in veiligheid. Na twee weken hebben ze al een pelsje en gaan hun oogjes open. Na 3 weken verlaten ze het huis en na 8 weken zijn ze zo zwaar als de moeder.

  • Winterslaap

In de herfst trekt iedere hamster zich in zijn eenzame hol terug en stopt de ingangen met aarde dicht. Tevoren heeft hij of zij de nestketel met droog gras en andere plantenresten gevuld. 

Zijn gewone lichaamstemperatuur is 32 įC, maar dat lijkt wel heel laag. Hoe dan ook, wanneer de lichaamstemperatuur onder 4 įC daalt, begint de winterslaap. En ook dat lijkt aan de lage kant. De hamster wordt ongeveer eenmaal per week wakker en eet dan een beetje. Ook gaat hij dan zijn toilet doen.

 

  • Vijanden

Roofvogels en kleine roofdieren, maar vooral de vos zijn de vijanden van de hamster. 

Zijn grootste vijanden, behalve de vos, zijn vermoedelijk de steeds verder gemechaniseerde landbouw en de anti-onkruid- en anti-parasitaire middelen die  grote oogsten moeten verzekeren.

 

De dwerghamster

 

 

 

 

Het voedsel

Een dwerghamster is een knaagdier hij knaagt overal op vooral op hout. Een hamster eet vanalles vooral zonnepitten,kaas, appel, brood, en andere zaden.

Een hamster drinkt gewoon water. Het water moet wel elke dag vernieuwd worden en om de dag kijken of hij nog genoeg voedel heeft.

 

 

De wangzakken

Een dwerghamster heeft wangzakken. In die wangzakken stopt hij al zijn voedsel. Hij eet het nooit direct op. Als hij in zijn huisje gaat zitten, duwt hij met zijn 2 kleine voorpootjes het eten uit zijn wangen Dan eet hij het op zijn gemak op.

 

 

 

Verschonen van het hok

Het hok van de dwerghamster moet je ook verschonen. Het hok van de dwerghamster moet je om de twee weken verschonen. Je mag nooit hooi in het hok van de dwerghamster doen, want een dwerghamster is alergisch voor hooi.

 

 

Het lichaam

De dwerghamster is ongeveer 10 centimeter lang en 5 centimeter breed. De hamster heeft een staartje van 1 centimeter.De dwerghamster heeft ook kleine oortjes.De dwerghamster heeft snorharen daarmee kan hij s'nachts voelen waar hij is of bijvoorbeeld waar de voerbak staat. Want hij zal snel doodgaan als hij geen snorharen had. Dan liep hij overal tegenaan.

 

 

 

Het leven van een dwerghamster

Een dwerghamster leeft niet erg lang. want hij gaat ongeveer naar twee-drie jaar dood. Hij kan natuurlijk ook eerder dood gaan maar daar denk je natuurlijk niet aan. Want dwerghamters zijn heel lieve beesten. Dwerghamsters kunnen natuurlijk ook ziektes hebben.

 

Wilde dwerghamsters

Wilde hamsters leven in hollen. In die hollen legt hij al zijn voedsel neer.het huis van een mannetje bestaat uit een woonkamer, waaruit hij door veschillende gangen, die een doorsnee van 6-8 cm doorsnee hebben.Het nest van het vrouwtje waarin ze zes tot twaalf jongen moet verzorgen.Ook hier zijn veel gangen en natuurlijk ook voorraadruimte.

 

 

Speeltjes voor de dwerghamster

Voor de dwerghamster heb je ook speeltjes. Zoals, een glijbaan, huisje, draaimolen enzovoorts. Dwerghamsters zijn nachtdieren en nachtdieren zijn 's nachts wakker dan rennen ze in de draaimolen of zoeken voedsel bij elkaar maar in elk geval ze zijn ergens mee bezig. Overdag slapen ze.

 

 

 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.