Start
Omhoog

 
 
 
Wat is Greenpeace?
Greenpeace was de eerste organisatie die actievoerde tegen de walvisvangst. Deze bekende stichting strijdt al 29 jaar in alle landen voor een beter milieu. Greenpeace is tegen alle soorten vervuiling en vernieling van de natuur. Als Greenpeace gaat actievoeren proberen ze eerst met ministers te praten. Als dit niet helpt gaan ze zelf actievoeren. Dat doen ze zonder geweld.
 
Hoe is Greenpeace ontstaan?
Een aantal mensen gingen naar een eiland bij  Alaska waar de V.S atoomproeven deed. Deze groep was daar tegen. Tijdens de eerste reis naar Alaska werden ze gearresteerd. Even later, in het jaar 1971 maakten ze een nieuwe reis naar het eiland. Ze gaven hun boot een naam: Green Ė groen , peace Ė vrede. Greenpeace =  Groene vrede. De naam wil zeggen dat het een milieu en vredesgroep is.
Deze 2e reis was een succes. Niet alleen Greenpeace maar ook de mensen werden ongerust. Daarom is de V.S. later gestopt met de proeven en heeft van het gebied een vogelreservaat van gemaakt. 
 
Doel van Greenpeace.
Het doel van Greenpeace is: De natuur en het milieu te beschermen d.m.v. plaatsen op te zoeken die vervuild zijn en waar op dieren gejaagd wordt. Sommige dieren worden zelfs met uitsterven bedreigd. Greenpeace wil duidelijk maken dat we verstandig om moeten gaan met natuur en milieu.
 
Actievoeren op zee en land.
 
Jonge zeehonden:
Jaarlijks worden er zo'n 200.000 zeehonden doodgeknuppeld. Het gaat om hun vacht. Greenpeace spuit verf op hun vacht, zodat die niet meer goed is voor jassen.(plaatje)  
 
 
Tegen walvisvangst:
Jagers verdienen veel geld met de walvisvangst. Pijlsnel gaat er een rubberbootje  van Greenpeace over het water, zodat jagers niet kunnen schieten.  
 
Tegen een vuile Noordzee:
Er staan veel fabrieken naast rivieren en zeeŽn. Die maken met hun lozingspijpen het water vies. Greenpeace maakt deze pijpen dicht zodat er geen vuil meer komt in de zeeŽn en rivieren (plaatje).
 
Tegen kernenergie:
Kernenergie krijg je door het opwekken van elektriciteit met atoomkracht. Hierbij komt radio actief afval vrij. Dit is erg gevaarlijk.
Frankrijk deed kernproeven met atoombommen in de stille oceaan (plaatje).
 
Ozonlaag:
De ozonlaag beschermt ons tegen de UV-zonnestralen. Door het gebruik van chemische stoffen wordt de ozonlaag dunner en komen er gaten in.
Door luchtvervuiling komen er ook stoffen in de lucht die de aarde warmer maken. Dit kun je vooral merken in de poolgebieden. Hier smelten veel ijsbergen.
 
Antarctica:
Op Antarctica deed men veel onderzoek. Hierbij bleef veel rommel achter. Greenpeace heeft hiertegen geprotesteerd. En dat heeft geholpen. Nu is Antarctica een natuurreservaat.
 
Tegen het afslachten van olifanten:
De slagtanden van olifanten zijn veel geld waard. En daarom wordt er veel op deze dieren gejaagd. Daar heeft Greenpeace ook tegen geprotesteerd. Er worden er niet meer zoveel afgeslacht als vroeger.
 
 
De belangrijkste schepen van Greenpeace.  
 
Rainbow Warrior.
De Rainbow Warrior is het bekendste schip van Greenpeace. De naam betekent regenboog strijder. Het schip ging o.a. naar de stille oceaan om te protesteren tegen de atoomproeven van de Fransen.
 
De Sirius.
De Sirius is een actieschip. Het schip heeft een kraan om rubberboten omhoog te hijsen.
 
De Solo.
De Solo is het grootste schip. Het is een zeesleper. De naam stelt voor: Waakhond op zee. Hij is bestemd om lozingen, branden en ongelukken op zee tegen te gaan.
 
Rubberboten.
Ieder groot schip heeft wel een paar rubberboten. Ze zijn snel en kunnen dichtbij andere schepen komen (plaatje van bepaald schip).

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.