Start
Omhoog

   

King Kong kan zichzelf niet redden


Het is lang geleden dat hij als filmster New York op stelten zette, maar stoer is de gorilla nog altijd. Eén doordringende blik en een tegenligger gaat liever een bospaadje om. Alleen valt het tegenwoordig niet mee om een gorilla tegen te komen. Door aanhoudende jacht en het vernietigen van zijn leefomgeving wordt de familie van King Kong steeds verder uitgedund.

gorilla

Brave huisvaders


Over gorilla's deden tot in de vorige eeuw woeste verhalen de ronde. Ze zouden vrouwen ontvoeren, dorpen aanvallen en zelfs de strijd aanbinden met olifanten. Bovendien zouden ze onkwetsbaar zijn voor geweerkogels. In werkelijkheid zijn gorillamannen brave huisvaders, die van mensenvrouwen niets moeten hebben. In plaats van vlees en bloed eten ze planten. En uit het grote aantal gorilla's dat door jagers is gedood, blijkt wel hoe 'onkwetsbaar' ze zijn.

Tellen is lastig

Gorilla's komen alleen in Afrika voor. Hoe veel het er zijn, weet niemand. Ze wonen in ontoegankelijke bosgebieden, wat tellen lastig maakt. Alleen van de berggorilla is een betrouwbaar aantal bekend. Dat komt doordat het zo laag is: 620. Natuurbeschermers doen al jaren hun uiterste best om deze zeldzame gorilla's voor uitsterven te behoeden.

 

gorilla
 

 

 

 

 

 

Zilverruggen


Van de andere twee gorillasoorten komen de aantallen in ieder geval boven de duizend uit. Van de westelijke laagland-gorilla zijn er het meest. Hij woont in de lager gelegen bossen van West-Afrika, rond de evenaar, en is te herkennen aan zijn grijsbruine vacht. Bij volwassen mannen ontstaat op de rug en dijen een grijze band. Vandaar de naam 'zilverrug'.

De oostelijke laagland-gorilla's wonen duizend kilometer verderop, in oostelijk-Centraal Afrika. Hun vacht is grotendeels zwart, met minder grijs op de rug van de mannen.
De berggorilla woont bij de oostelijke gorilla in de buurt, maar dan in het hooggebergte. De twee soorten lijken veel op elkaar. De berggorilla heeft wat kortere armen, grotere kaken en langer haar.

 

Kilo's bladeren en fruit

 Gorilla's gebruiken hun sterke armen vooral om takken naar zich toe te trekken. Elke dag eten ze kilo's bladeren, boomscheuten en fruit. Ze leven op de grond, in kleine groepen, die zich over korte afstanden verplaatsen. Elke groep heeft zijn eigen gebied, dat 5 tot 30 vierkante kilometer groot is.

Een gorillaman heeft meestal een stuk of drie volwassen vrouwen om zich heen en vier tot vijf kinderen. Gemiddeld brengen gorillavrouwtjes elke zes tot acht jaar één kind groot. Gorilla's worden het grootst van alle mensapen. Net als de chimpansee, bonobo en orang-oetan zijn zij nauw aan de mens verwant.gorilla
Feiten over de gorilla
Maximum-gewicht: 175 kilo
Gewicht van een baby: 2 kilo
Top-lengte (staand): 2 meter
Maximale leeftijd: 35 jaar
 

Oorlog en andere gevaren

De gorilla's in Centraal-Afrika hebben de laatste jaren veel last gehad van de burgeroorlogen in dit gebied. Grote groepen vluchtelingen trokken het oerwoud in en zorgden voor onrust. Er zijn zelfs gorilla's het slachtoffer geworden van militaire kogels. Toch komen er grotere gevaren uit andere hoek. Er wordt nog altijd veel op gorilla's gejaagd. Vroeger waren de stropers uit op levende gorilla's of gorillaproducten, nu juist op gorillavlees. Dat is overal in trek: zelfs exclusieve restaurants in Brussel en Parijs zetten hun gasten gerookte gorilla voor. Alleen voor het vlees worden in Kameroen zeker 20 gorilla's per jaar geslacht.

gorilla

Griep is besmettelijk


Ook komen er elk jaar weer gorilla's terecht in vallen die voor andere dieren bedoeld waren. In het Parc National des Volcans, een belangrijk leefgebied voor de berggorilla, telden boswachters in 1988 meer dan 2000 illegale strikken. Contact met mensen is voor gorilla's ook niet zonder gevaar. Ze zijn erg gevoelig voor ziekten als griep en mazelen, die door mensen worden overgebracht.

 

Bossen verdwijnen

De belangrijkste bedreiging voor gorilla's blijft echter de vernietiging van hun leefgebied. Overal in Afrika maken wouden plaats voor akkers en weiden. In Centraal-Afrika worden bovendien veel bomen gekapt voor de houthandel en om ruimte te maken voor oliewinning. Uit de negen landen waarin gorilla's voorkomen, verdween eind jaren tachtig jaarlijks vier keer zo veel hout als tien jaar daarvoor. Landen als Gabon en Kameroen zijn nu nog overdekt met bos. Maar als de houtkap in dit tempo doorgaat, zijn ze over 125 tot 155 jaar helemaal kaal.

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.