Start
Omhoog

  Giraffen


Giraffen woonde vroeger zelfs in geheel Zuid-Azië en Zuid-Europa. Nu komt hij nog alleen voor van de Sahara tot iets ten zuiden van de Oranjerivier.

 

Soorten?

We kennen twee soorten: 

de giraf en de okapi. Ze hebben allebei een lange hals en kop met korte onvertakte horens, lange dunnepoten en een korte romp met aflopende rug. De giraf is het hoogste zoogdier dat men kent! (schouderhoogte 2, 7–3,3 m, kophoogte tot 5,8 m, kophoogte bij de geboorte 1,60–2,05 m; gewicht bij de geboorte 45–70 kg, volwassen bullen 700–800 kg, maximaal ca. 1500 kg, koeien 500–600 kg). 

De zeer lange hals bevat slechts zeven wervels (voor zoogdieren het normale aantal). In de nek wordt reservevet opgeslagen.

Hoorns?

De horens worden 10–15 cm lang; maximaal 20 cm. Uitgestorven soorten hadden vertakte geweien; men vergelijkt de horens van de huidige giraffen met de rozenstokken bij de herten. De giraf kan heel goed zijn: zijn gezichtsvermogen is dus uitstekend. 

Bruine vlekken?

Op zijn huid heeft hij korte haartjes staan. Zijn pels bestaat uit bruine vlekken: uitstekende camouflage. 

Staart?

Zijn staart is ongeveer 1 meter lang! Die staart is een soort van communicatiemiddel in de kudde, dus eigenlijk is het om met elkaar te praten.

Waar woont hij?

De giraffe woont in de open en beboste steppen van Afrika. Het dier komt nog voor in  wildreservaten en wordt daarbuiten weinig bejaagd. Ongeveer overal is de giraffe beschermd.

Hou oud wordt hij?

In dierentuinen wordt de giraf meer dan 24 jaar oud. 

Jongen?

Na een draagtijd van 14–15 maand wordt normaal één jong geboren. Giraffen leven in kleine, vaak sterk verspreide kudden (tot hooguit 50 giraffen in één groep), die soms vergezeld zijn van struisvogels, antilopen en zebra's. 

Vijanden?

Volwassen dieren hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden; jonge dieren worden soms door leeuwen geslagen. 

Het sociaal verband in de kudden is zeer losjes van aard; in bepaalde gevallen worden groepen jonge dieren door enkele vrouwtjes bewaakt. Voor de verdediging worden meestal de voorpoten gebruikt, wat vooral tegenover grote roofdieren zeer effectief is. Onder elkaar wordt met de hoorns gestoten.

Voedsel?

Ze eten vooral bladeren van bomen: door hun lange nek hebben ze daar geen moeite mee! De giraf kan alleen met zijn kop op de grond als hij zijn voorpoten spreidt (voor bijv. drinken)!

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.