Start
Omhoog

 

De Eland.

De eland, het grootste lid van de hertenfamilie, komt voor op het oostelijk halfrond van Scandinavié (waar hij bekend staat als Europese eland ) tot Mongolie, en via de Beringstraat tot Noord- Amerika. Zijn leefgebied in Noord – Amerika omvat de noordelijke bebotste  gebieden, meestal in de buurt van meren en stroompjes. Een grote mannetjes eland kan wel 3 meter lang zijn en ruim 2 meter hoog. In het Yukon Territory in Canada en in Alaska wordt de eland zelfs nog groter en zwaarder. De neus, of de snuit, van de eland steekt 10 tot 13 cm naar voren voorbij onderlip en kin, en de halskwab hangt 30 cm onder de hals. Het mannetje heeft grote handvormige gekartelde geweitakken die soms wel 2 meter breed kunnen worden en 20 kg wegen. Het gewei is met ‘fluweel’ bedekt als het groeit, en is in augustus volgroeit- tegen die tijd is de fluwelen laag eraf gevallen- en valt in februari en begin maart af. De moose is de grootste van de hertenfamilie. Je kunt ze vinden in Amerika en Canada. Het woord moose is een Noord- Amerikaans woord.

Door Catherine de Koning

 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.