Start
Omhoog

  Het ei

Hardgekookt, zachtgekookt, of een omeletje misschien. De meeste onder ons hebben al wel eens een eitje gegeten. Je zal dus ook wel weten hoe een ei er precies uitziet! ... Of toch niet?!

Weet jij bijvoorbeeld waarvan het gemaakt is?

Weet jij waarom er nooit een kuikentje in jouw gekookt eitje zit?

En waarom leggen vogels eigenlijk eieren?

Waarom leggen vogels eieren?

Heb je al eens een roodborstje zien vliegen? Het lijkt even licht als een vlinder. Roodborstjes krijgen tot 9 kleintjes tegelijk. Stel je voor dat die 9 vogeltjes in de buik zaten van het roodborstje! Het zou zo zwaar zijn dat het niet meer kan vliegen!

Waarvoor dient een ei?

Sommige dieren, zoals de vogels, planten zich voort met eieren. De jongen ontwikkelen zich dan in het ei. Dat zijn eierleggende dieren.

 

Waarom eten wij eieren?

Een kip legt bijna elke dag een ei. Uit de meeste eieren zullen nooit kuikentjes komen.  Die eieren kunnen we dus opeten. Er kan maar een kuikentje groeien als het ei bevrucht is. En daarvoor heeft men natuurlijk een haan nodig.

De eierschaal

Een ei is bijzonder sterk! Het kan heel wat druk verdragen, want de eierschaal is van kalk. En die kalk bestaat uit heel veel kristallen. Wanneer je op de schaal duwt, dan druk je de kristallen samen. Daardoor versterken ze elkaar nog en maken ze de eierschaal ijzersterk.

Een ei moet uitgebroed worden.

Het kuikentje heeft warmte nodig. alleen dan kan het groeien in het ei. Het zijn de ouders die het ei zo warm mogelijk houden. Ze gaan daarvoor op het ei zitten. Dat heet dus broeden.

Het kuiken komt uit het ei

Dat is geen gemakkelijke klus voor het kuiken. wanneer het ei uitgebroed is, moet het kuiken de schaal breken. Enkele dagen daarvoor groeit er een uitstekel van kalk op zijn snaveltje. Dit noemt men de eitand. Daarmee kan het kuiken de schaal breken.

Wanneer het kuiken uit het ei is, verdwijnt de eitand weer.

Eieren kunnen verschillende vormen hebben

Er zijn piepkleine en reuzegrote eieren. soms heeft deze vorm van het ei een bedoeling. Bijvoorbeeld: het ei van de zeekoet is zeer spits. Zij maken geen nest, maar leggen de eieren op de rotsen. Als er een ei naar beneden rolt, begint het in een cirkeltje te draaien. En heeft het dus minder kans dat het zal breken.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.