Start
Omhoog

  Eekhoorns

 


Wat?
Eekhoorns zijn zoogdieren. De eekhoorn die je bij ons ziet, heeft een roodbruine kleur. Hij heeft een witachtige of grijze buik en zijn prachtige pluimstaart valt het meeste op. Ze hebben grote oren en kleine pootjes.


Soorten?

Er zijn verschillende soorten, in totaal wel 267. 

Bijvoorbeeld: Afrikaanse dwerg eekhoorn, Parrygrond eekhoorn, klappereekhoorn, tweekleurige eekhoorn, vliegende eekhoorn, breedstaart eekhoorn, gevlekte vliegende reuzen eekhoorn, soenda eekhoorn, boomeekhoorn.


Leven ze in groepen?
Eekhoorns zijn zelfstandige dieren, dus ze leven niet in groepen.


Waar slapen ze?
Eekhoorns hebben meerdere nesten. Ze hebben ook een territorium afgezet. Ze jagen iedereen weg die op hun gebied komt.


Wat eten ze?
In de herfst is er overal voedsel te vinden. Ze eten hazelnoten, beukennootjes, eikels, zaden van dennenappels en paddestoelen.
De tanden van een eekhoorn blijven steeds groeien maar doordat hij veel moet knagen om bij voedsel te komen slijten ze af. De tanden groeien in totaal ongeveer 10 cm per jaar. De eekhoorn drinkt water uit sloten en plassen.


Winterslaap?
De eekhoorn rust en slaapt veel in de winter. Maar hij houdt geen winter slaap. Hij gaat elke dag op zoek maar eten. Hij zoekt dan de noten, dennenappels en eikels die hij in de herfst verstopt heeft.
De eekhoorn houdt niet van slecht weer. Als het koud is of het regent, dan zoekt hij zín nest op. Hij komt er pas weer uit als niet langer zonder eten kan. Hij komt er pas uit als het niet langer zonder eten kan. Als het lang vriest wordt de grond erg hard. De eekhoorn kan dan niet bij zijn wintervoorraad. Hij heeft niets te eten en als dat lang duurt gaat hij dood.


Vijanden?
Tijdens het zoeken naar voedsel moeten eekhoorns oppassen voor gevaar. Ze worden vaak achterna gezeten door roofvogels. Soms worden ze ook achter nagezeten door een boommater. De boommater is heel behendig in het klimmen. Hij kan veder springen dan een eekhoorn. Om van deze vijand te ontkomen, springt hij zelfs uit de hoogste bomen. Hij springt dan met gespreide poten. Zijn pluimstaart dient dan als parachute. 
Als een roofvogel hem bedreigdt, rent de eekhoorn langs de stam naar boven. Door in een spiraal om de boom heen te klimmen, brengt hij de vogel op een dwaalspoor.

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.