Start
Omhoog

  Duiven

  • Snelle vogels:

Vliegend met de wind in de rug haalt bijvoorbeeld de postduif een snelheid van 100 kilometer per uur. De meest andere duiven soorten kunnen onder normale omstandigheden ongeveer 40 kilometer per uur afleggen. Ze gaan altijd nog twee keer zo snel als een fietser!

  • Veren

Duiven hebben drie soorten veren :

1. grote slagpennen broekpennen en staartpennen

2. de wat kleineren dekveren

3. de hele kleine donsveertjes.

 

  • Duiven als huisdier:

Duiven worden vaak gehouden als huisdier. We onderscheid hierbij twee groepen:

1. duiven die vrij uitvliegen en

2. duiven die in gevangenschap - bijvoorbeeld in een voliŤre - leven.

Duiven die vrij uitvliegen,zijn postduiven en sierduiven.

Tot de voliŤreduiven rekent men de tamme tortel en enkele soorten die uit tropische gebieden worden ingevoerd.

  • Hoe vinden ze de weg?

De meeste duivensoorten kunnen heel goed de weg vinden. We zeggen dan: Ze hebben een goed oriŽntatievermogen. Denk maar eens aan de wedstrijden met de postduiven. Over afstanden van honderden kilometers vinden ze de weg terug naar het hok. Hoe ze de weg vinden weten we nog niet, er worden nog steeds onderzoekingen naar gedaan. Men denkt hierbij aan aardstralen en aardmagnetisme?

  • Welke soorten duiven?

De meeste in ons lang voorkomende duiven zijn: Wilde duiven, postduiven, de dodo: was ook een soort duif maar die is uitgestorven, Turkse tortel duif, de hout duif, en de Turkse tamme tortel.

 

  • Duiven melken:

In de krop van de ouders ontstaat de zogenaamde duivenmelk of duivenpap. Dat lijkt op smeerkaas. Door hun snavel in de bek van het jong te steken en pomp bewegingen te maken braken de ouders die pap in de bek van de jonge vogels. Na ongeveer tien dagen is het afgelopen met de duivenmelk. Dit voedsel maakt dan plaats voor graan, dat in de krop van de ouders is voorgeweekt. Het voeren van dat graan gebeurt op dezelfde manier.

  • Sport:

In veel gevallen, vooral op het platteland. houdt men zo maar een paar sier- of post- duifjes voor de gezelligheid. In anderen gevallen is het houden van duiven uitgegroeid tot een ware sport. Postduiven doen vaak mee aan wedvluchten. Dieren van verschillende eigenaars worden dan tegelijk losgelaten op een van tevoren afgesproken plaats. Het gaat er dan om welke duif het eerst in zijn hok terug komt.

  • Vijanden:

Jongen duiven die op het nest aangevallen of bedreigd worden, blazen zich vol met lucht. Ze maken daarbij een geluid zoals ook boze ganzen voortbrengen. Daarmee proberen ze de aanvaller af te schrikken. Jongen duiven die pas uitvliegen, worden vaak opgegeten door kleinen roofdieren bijvoorbeeld door de bunzing, verwilderde katten en roofvogels. Soms vinden ze de dood in het verkeer. Het gebeurt ook wel dat ze tegen elektriciteitsdraden aanvliegen en ook dat betekent hun dood.

  • Bijna 300 soorten:

Duiven komen in bijna 300 soorten voor over de hele wereld, behalve in de poolstreken. De meeste soorten zie je in IndonesiŽ en AustraliŽ en in de tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika. De grootste duif is de waaierduif die voorkomt op Nieuw-Guinea. Deze meet van snavel tot staart wel 80 centimeter. 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.