Start
Omhoog

  Dino's

 

Dit was een planteneter. Daarom heeft hij een lange nek waardoor hij beter aan de bomen kon.

 

 

SPOORFOSSIELEN EN ANDERE RESTEN VAN DINOSAURIňRS. 


1. Inleiding. 

Vele miljoenen jaren geleden verschenen de eerste dieren op aarde. Soms zijn hun overblijfselen als fossielen, in gesteenten bewaard. Door deze fossielen weten de wetenschappers iets meer over de uitgestorven dieren.

Het leven begon in de oceanen. De eerste levensvorm waren kleine primitieve wezens, ťťncellige organismen die je met het blote oog niet kon zien. Later in de tijd ontwikkelden zich grotere wezens zoals krabben, en daarna verschenen ook de vissen. Sommige vissen kregen zelfs longen! Uit deze vissen ontstonden de dieren die zowel in het water als op het land konden leven: de amfibieŽn.

Toen op het land dieren kwamen, ontwikkelden zich andere soorten, de eerste daarvan waren de reptielen.

De grootste reptielen, de dinosauriŽrs, waren op onze wereld gedurende 130 miljoen jaar. In de moerasachtige gebieden leefden reusachtige planteneters, de droge stukken land werden bewoond door de gehoornde dinosaurussen. Maar dan waren er ook nog de gevreesde carnivoren (=vleeseters), zoals de Tyrannosaurus. Er waren zelfs reptielen die in de lucht vlogen.

de Tyranosaurus
 

2. Dinosaurus pootafdrukken en loopsporen. 

Men dacht van het eerste spoorfosiel dat men van een dino gevonden had, dat het een pootafdruk was van een reuzevogel. Men wist toen nog helemaal niet dat er dinosaurussen bestaan hadden!

Eerst dacht men dat dinosauriŽrs alleen in het water leefden, later heeft men ontdekt dat ze ook op het land leefden. Men heeft dit ontdekt door pootafdrukken. Want als de dinoīs alleen in het water leefden, dan waren er helemaal geen pootafdrukken te vinden op het land!

Fig. 1
Fig. 1.: Tekening van een pootafdruk en voetbeen van een Hadrosaurus, uit Sarjeant (1975).

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.