Start
Omhoog

 
 

Vogels onderscheiden zich van andere diersoorten door 6 kenmerken: (door Jeanmichel Defoirdt) 

 
1) Poten : Alle vogels hebben slechts 2 poten .. Maar deze zijn niet allemaal gelijk denk maar aan de arend die heel scherpe klauwen heeft om zijn beet genomen prooi niet meer los te laten. Eendjes hebben zwemvliezen . De struisvogel is de enige vogel met slechts 2 tenen vooraan en de nadoe en emoe hebben 3 tenen vooraan en de benen (poten zijn heel gespierd) . Waadvogels als plevieren flamingo's ed. hebben lange stelten om hun verenkleed niet nat te maken terwijl ze eten zoeken . Een kip, mus heeft de traditionele poot met 3 tenen vooraan en 1 achteraan . Papegaaien hebben de zogenaamde keertenen dwz. 2 tenen vooraan en 2 achteraan wat ze prima in staat stelt om omgekeerd aan de takken te hangen en noten en vruchten naar de snavel te brengen , enz....
 

De poten van een eend zijn zwemvliezen. Mensen doen ook soms zwemvliezen aan. Als je dat doet, dan merk je dat je veel sneller kan zwemmen!

 

De struisvogel.
De flamingo
De kip
   
 
2) Snavel of bek : Vogels kunnen niet bijten ! ze hebben géén tanden, ze kunnen wel pikken . Om voedsel fijn te malen pikt de vogel fijne steentjes op die dan de spijsvertering bevorderen in de krop (voeding weken en fijn malen) voor die naar de maag gaat . Elke vogel heeft een snavel aangepast aan zijn voedingsgewoontes . Opnieuw denken we aan de arend met een haaksnavel om het vlees van de prooi te scheuren . Flamingo's hebben een heel opmerkelijke snavel om kleine diertjes uit het water te filteren . Papegaaien gebruiken hun snavel als tang , ze klemmen een noot (pit) tussen de bovensnavel en tong en hun ondersnavel fungeert als tang .
Verschillende zangvogels die zich vooral met zaden voeden hebben korte snavels en insecteneters hebben vaak fijne langere snavels, enz....
Hun snavels gebruiken ze niet alleen om te eten maar ook om zich te poetsen .
Ze gebruiken hem om zich te verdedigen en om een nest te maken (als een hand)

 

De papegaai
 
3) Zang en fluiten : Hun snavel gebruiken ze ook om te communiceren . Elke vogels kan geluiden voortbrengen (behalve de ooievaars omdat die geen stembanden hebben, ze klepperen met de snavel om te communiceren met elkaar). Afhankelijk van het doel dat moet /zal bereikt worden, kunnen vogels fluiten of zingen . Sommigen gebruiken hun stem nooit of zelden, denk maar aan de knobbelzwaan die degelijk in staat is om lawaai te maken, maar zelden van zich laat horen . Ze wordt ook vaak stomme zwaan genoemd ..
 
4) Eieren

Alle vogels leggen eieren . Wat is het verschil tussen andere diersoorten(Geleedpotigen, vissen, amfebieën, reptielen) die eieren leggen en vogels? Het verschil is dat alle dieren al hun eieren in één keer leggen en vogels slechts één per dag !

Niet alle vogels broeden op de "gewone manier". Sommige vogels leggen hun eieren (zoals je dat heel mooi uitlegt in uw site : in het nest van andere vogels(koekoek) . De grootpoothoenders (Orde:Galliformes(Hoendervogels), familie:Megapodidae) maken met hun grote poten een grote hoop rottend afval (Warmt op) . De haan verzorgd de hoop gedurende het hele jaar . De haan toont aan de hen waar ze haar eieren mag leggen waarna ze direct moet opkrassen. De haan beschikt over een orgaantje in zijn snavel waarmee ze temperatuur kunnen "meten". Hebben de eieren te koud doet hij afval bij, te warm = afval weg . De hoop kan wel 4 meter hoog zijn en de haan verzorgd meerdere legsels tezamen . De kuikens moeten direct nadat ze uit het ei komen, zich eveneens uit de voeten maken want de haan pikt ze anders dood. De kuikens zijn na enkele uren in staat om te vliegen en voor zichzelf te zorgen (Instinkt) . De incubatietijd van deze vogels is ± 1,5 maand  .

 

 

 

5) Pluimen : Elke vogel heeft pluimen, zelfs de pinguïns. Ze gebruiken ze om zich warm te houden (Warmbloedig dier). Vogels hebben 3 soorten veren: Donsveren, dekveren (om de donsveren te dekken en ervoor te zorgen dat de donsveren niet nat worden) en slagpennen (pluimen met heel harde en sterke nerf ) vleugels. Elke veer heeft een speciale structuur met baardjes (ik zal hier niet teveel over uitwijden ) Behalve de dekveren van de emoe hebben geen baartjes zodat men de indruk krijgt dat het haar is ipv pluimen .
De pluimen bestaan in alle tinten die men kan inbeelden maar er bestaan 3 verschillende soorten om de vogel kleur te geven :
        1. Zonder dat de vogel er iets moet voor doen, groeien de veren in de kleur die ze moeten hebben afhankelijk van de plaats waar ze staan . Vb pauw : Borst = zwart, Nek = metaalblauw , sleep = met ogen, staart = bruin, enz..
        2. Deze groep krijgt kleur door wat ze eten . Sommige vogels krijgen kleur door het eten van caroteen(rood,rose pigment) Ik denk aan de rode ibis en flamingo's maar ook aan rode kanaries die we voor deze kleur speciale voeding geven. Mochten we deze vogels een volwaardige voeding geven zonder karoteen dan zouden er witte pluimen terug groeien nadat ze enkele keren "ge-ruit" hebben . Toevallig eten de rode ibis en flamingo hetzelfde nl: microscopisch kleine kreeftjes. Er bestaan ook witte ibissen (zij zijn niet gevoelig voor het pigment)
        3. Het pigment ligt los op de veren : Dit is het geval bij toeraco's (Orde: Musophagiformes(toerako's),familie bananeneters(musophagidae) volgens sommige boeken bij Cuculiformes(koekoekvogels)) Dit is pas in de 19de eeuw (± 1930) ontdekt door een wetenschapper die in de regen de vogels bestudeerde en een vogel met natte handen vastnam, deze opnieuw de vrijheid gaf en toen zag dat zijn handen groen waren, precies de kleur van de vogel . Hoe dat pigment op / aan de vogels komt is nog een raadsel !

 

 
6. Vleugels : Alle vogels hebben 2 vleugels, maar niet alle vogels kunnen vliegen . De emoe en casuaris zijn de vleugels te verwaarlozen, het zijn vleugelresten. Ze zijn ten opzichte van het kolosale lijf, heel erg klein . Van pinguïns zijn de vleugels vergroeit tot vinnen . Struisvogels gebruiken hun vleugels om in evenwicht te blijven terwijl ze lopen . Kiwi's, emoe, struis- en casuaris zijn loopvogels. Er is een groep zoogdieren die eveneens vliegt: de vleermuizen, en de meeste insecten (van de orde geleedpotigen) kunnen ook vliegen .   
 
De pinguïn.
De struisvogel.
De vleermuis.
 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.