Start
Omhoog

  Reptielen

 

De wereld van de reptielen

Reptielen zijn geschubde koudbloedige dieren, die eieren leggen met een harde, beschermende schaal. Reptielen stammen af van de amfibieŽn, die 300 miljoen jaar geleden geleefd hebben. Vele miljoenen jaren geleden waren er meer reptielensoorten dan op dit moment! Nu komen ze vooral in warmere gebieden voor.

 

 

Schildpadden: dan heb je nog de schildpadden. Deze dieren dragen een hard rugschild en een plat, zachter borstschild (aan de onderkant). Bij gevaar kunnen ze hun kop en ledematen in hun pantser terugtrekken. Ze hebben geen tanden, maar een scherpe hoornsnavel. 

Hoe regelen reptielen hun temperatuur?

De lichaamstemperatuur is voor reptielen, die koudbloedig zijn, erg belangrijk. Die bepaalt namelijk hun activiteit.

Bij enorme kou of hitte zakt of stijgt de lichaamstemperatuur van een reptiel zo zeer, dat het dier zich nog slechts traag of helemaal niet meer kan bewegen. De beste lichaamstemperatuur, waarbij spieren, zintuigen en spijsvertering het best werken, ligt voor de meeste reptielen tussen 25 en 32įC.

Gelukkig kunne reptielen ook zelf iets regelen aan hun lichaamstemperatuur. Ze kunnen bijvoorbeeld in de ochtend op een steen gaan zitten om te profiteren van de zonnewarmte. Is het overdag te warm dan kunnen ze zich afkoelen door de schaduw op te zoeken of door te hijgen.

Bij ons houden de reptielen in de koude periode een winterslaap. Er is dan immers te weinig zon om hun lichaam warm te krijgen. Pas in het voorjaar komen ze weer tevoorschijn.

 

Zijn slangen gevaarlijk?

Slangen worden door de mens gevreesd omdat ze giftig kunnen zijn. Toch zijn de meeste slangen heel onschuldige dieren die voor de mens zelfs nuttig zijn omdat ze veel knaagdieren opruimen. Diegene die wel giftig zijn, hebben giftanden waarmee ze hun prooi verlammen en doden. Maar dat betekent niet dat een slangenbeet ook voor de mens meteen dodelijk is. Dat hangt af van de hoeveelheid en sterkte.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.