Start
Omhoog

  Insecten

 

De wereld van de insecten

Insecten zijn één van de meest voorkomende dieren in onze wereld. 

Er zijn meer dan een miljoen verschillende soorten ontdekt, in bijna elk plekje van de wereld! De enige plaats waar ze niet kunnen leven is zout water!

Er zijn verschillende soorten insecten: je hebt er grote, kleine, dikke, dunne, .... Er zijn insecten die je met het blote oog niet kan zijn, en er zijn insecten die zo groot zijn als een muis. Toch hebben al deze insecten iets gemeen: ze hebben een uitwendig skelet dat hen beschermt, en ze hebben allen een kop, borststuk en een achterlijf.

 

De mier
De bladluis
De mot
De sabelsprinkhaan
De libelle
De vlo
De mug
De sprinkhaan
Het vliegend hert
De vlinder

 

Het leven van insecten

Wat het meeste opvalt bij insecten is dat ze bijna allemaal kunnen vliegen. Sommige insecten, zoals kevers, zijn zwaar en kunnen dus ook niet ver vliegen. Andere, zoals de waterjuffer, zijn niet zwaar en vliegen bijna de hele dag door. Door hun vliegkunst en hun uitstekende ogen kunnen ze zelfs de snelste prooi vangen.

Insecten eten verschillende dingen: mierenleeuwlarven eten enkel vlees, terwijl andere insecten alleen planten eten! Insecten, zoals sommige motten, eten als ze volwassen zijn zelfs helemaal niet!

Bij sommige insecten zijn de zintuigen zeer sterk ontwikkeld! Sommige libellen hebben zelfs tot 28 0000 facetogen. Daardoor kunnen ze zeer veel zien. Ze kunnen ook geuren en temperatuursveranderingen waarnemen.

Sociaal levende insecten

Sommige insecten kunnen enkel in een gemeenschap leven, omdat ze anders zouden sterven. Alles draait daar rond het vruchtbare vrouwtje, de KONINGIN. Meestal zijn alle leden van het volk haar afstammelingen!

Binnen hun volkje heeft elk diertje zijn eigen taak. Sommigen moeten hen verdedigen en zijn dus eigenlijk soldaat, anderen moeten voedsel gaan zoeken, of moeten het nest herstellen. Bij mieren doet de koningin niets anders dan eieren leggen.

De mieren leven onder de grond of in losse hopen. Hun woning bestaat uit verschillende gangen. Het volk bestaat uit mannetjes, vruchtbare vrouwtjes die koningin worden en de werksters. Een bevrucht wijfje verliest haar vleugels en sticht een nieuw volk op een andere plaats.

  • De honingbijen

Honingbijen worden steeds meer in kunstmatige kasten of korven gehouden, zodat de honing kan worden verzameld zonder de dieren schade te berokkenen. Het volk van de bijen wordt opgedeeld in 3: de grote koningin, de darren (= mannetjes die de koningin moeten bevruchten) en de werkbijen. Deze vrouwtjes maken honing en verdedigen de korf met hun angels.

Het is wel leuk om deze dieren te bekijken. Als het warm is, gaan ze met hun vleugels wuiven om de korf af te koelen. En als een bij ergens voedsel heeft gevonden, doet ze een bepaalde dans om te laten weten aan de andere bijen waar dat voedsel is.

 

 

 

 

Klik hier voor het vervolg van de insecten: insecten2

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.