Start
Omhoog

 

Borstelharige of Abyssinian

Kleurslagen: zwart, rood, wit rood- en donkeroog, driekleur, schilpad, agouti, bont, schimmel en brindle.

De haarlengte is ongeveer 3,5 centimeter. De pels is dicht, ruw en moet hard aanvoelen. Borstelharigen hebben over het hele lichaam ronde, zo groot mogelijke, elkaar niet rakende haarrozetten. Ideaal zijn zes grote rozetten op iedere zijde, twee op de schouders, twee op de flanken volgens een verticale lijn en twee op de achterhand.

Op de schouder mag een enkele rozet voorkomen. De beharing op de kop moet min of meer warrelig zijn. Het mooiste zijn twee rozetten met de ogen als middelpunt. Structuur en vorm zijn belangrijker dan het juiste aantal. Dubbele rozetten mogen niet.

 

Gekruind Amerikaans

Kleurslagen: eenkleurige en witte met donkere ogen.

Deze cavia heeft een kruin midden op het voorhoofd, iets voor de oren en tussen de ogen. Hij moet rond van vorm zijn, zonder insnijdingen en zo groot mogelijk. Het centrum van de kruin is liefst niet groter dan een speldenkop. Bij de Amerikaans gekruinde cavia is de kruin wit. Als de kruin toch gedeeltelijk dezelfde kleur heeft als de lichaamsbeharing is dat een fout. Gekruinde cavia's zijn altijd gladharig. De kruin moet uit een geheel bestaan. Let op dat de kruin niet dubbel is want deze misvorming is erfelijk!

 

 

Gekruind Engels

Kleurslagen: agouti, de eenkleurige en de witte variëteiten.

Vorm en structuur is hetzelfde als bij de Amerikaans gekruinde maar de kruin is in dezelfde kleur als de rest van het lichaam in plaats van wit.

 

 

Gladharigen

Kleurslagen: Agouti, beige, bont, buff, crème, dalmatiner, driekleur, geel, goud, goud-agouti, grijs, grijs-agouti, havanna, hollander-rood, hollander-zwart, kaneel-agouti, lila, rood, rus, solid, wit, wit-donkeroog, wit-roodoog, zalm-agouti, zilver-agouti, zwart

Dit zijn de cavia's met een normale haarstructuur.

Langharige of Peruvian

Kleurslagen:: Driekleur, rood, zwart, wit met rode of donkere ogen, driekleur, schilpad- en bont.

De langharige cavia, ook wel Peruvian genoemd, heeft een zeer lange, dichte, glanzende en zachte beharing. Als de haren van deze soort loshangen kan je soms aan het dier niet meer zien wat de voor- of achterkant is. Rond de ogen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar voren. Dit is de pony. Deze pony moet de snuit volledig bedekken. Op de kaken en de kaakranden is de beharing langer en vormt ze de bakkebaarden. De bakkebaarden vormen een ononderbroken geheel met aan de ene kant de haren van de pony en aan de andere kant deze van de schouders. De schouder- en zijkantharen hangen langs de flanken af. Op de heupen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar elkaar toe in een soort sleep. Die sleep moet voldoende lang zijn en gelijkmatig gespreid zijn. De minimumlengte bedraagt tien centimeter bij jonge en vijftien centimeter bij de overjarige dieren. Om dat lange haar mooi te houden moet het elke dag geborsteld worden anders gaat het klitten. Om dit te voorkomen kan je papillotten zetten.

 

Satijn

Kleurslagen: Beige, buff, goud, lila, wit, alle kleuren erkend bij gladharige cavia's. In plaats van wit spreekt men hier over ivoorkleurig.

Cavia's met satijnbeharing hebben haar van normale lengte maar het is hoogglanzend. Kenmerkend is de hele mooie glans die ontstaat door een verdunning van de haarschacht. De speciale structuur kun je direct herkennen door de zeer dichte inplanting. Cavia's met satijnbeharing zijn prachtige dieren die jammer genoeg niet erg sterk zijn. Te ruwe of grove pels, gebrek aan satijnglans en te lange beharing zijn fouten.

 

 

De Sheltie-cavia is een zuivere langharige cavia waarbij de rozetvorming is weggefokt. Hoewel Shelties doelbewust worden gefokt worden ze soms spontaan in een nestje gewone langharigen geboren. Door het ontbreken van de rozetten op het lichaam spreidt de sleep zich waaiervormig uit. De lange, dichte, veerkrachtige haren hangen als manen tot op de flanken. Aan de kop, waarvan de snuit een normale haarlengte heeft, zijn op de wangen de bakkebaarden vereist. De langer beharing begint bij dit ras tussen oren en ogen, aansluitend op de baarden. De beharing langs de flanken en de sleep moeten een geheel vormen. De minimumlengte bedraagt tien centimeter bij jonge en vijftien centimeter bij de oudere dieren.

 

Rex

Kleurslagen: bont (rood en wit, zwart en wit), wit rood- of donkeroog en alle eenkleurige variëteiten. De kleur is ondergeschikt maar wordt zo zuiver mogelijk gewenst.

De beharing bezit een bijzondere structuur. Ze is kort, ruw, gegolfd, stug , rechtopstaand en veerkrachtig. De pels is dicht, de haren mogen niet langer zijn dan 1,5 cm, bij voorkeur korter. Ze bezit een grote veerkracht en herneemt direct haar rechte inplanting. De beharing vormt de hoofdeigenschap. De pels wordt beoordeeld na gekamd te zijn of na met de hand te zijn rechtgestreken, dit om zich rekenschap te kunnen geven van de dichtheid en de eenvormigheid van de haarlengte en om eventueel openingen in de beharing op te sporen.

 

Texel

Kleurslagen: Driekleur, rood, rood-bont, schilpad

Texels zijn ontstaan uit kruisingen van de Sheltie- en de Teddycavia. Ze hebben lang, gegolfd haar dat aan de buikzijde bestaat uit korte fijne krulletjes.

 

 

Waar komt de cavia vandaan?

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika . Waarschijnlijk is de cavia in de zestiende eeuw via Suriname naar Nederland gekomen. Door de vele fokprogramma’s zijn er veel verschillende soorten vachttypes : glad korthaar langhaar of ruwhaar.Is een cavia het zelfde als een marmot?Een marmot is een knaagdier uit de alpen.Jammer genoeg met uit sterven bedreigd.Dus is een marmot niet hetzelfde als een cavia

Wat mag een cavia eten?

Soms eet een cavia zijn eigen poep ,dat doen ze om aan vitamine te komen. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C maken. Cavia’s moeten elke dag deze dingen hebben ruwvoer en fris hooi dat moet de geur hebben van een pas gemaaid weiland. Cavia’s moeten elke dag groenvoer hebben, andijvie, boerenkool, gras, appel en sinaasappel .

Hoe lang is een cavia drachtig?

Een vrouwtje kan vier tot vijf weken drachtig zijn. Het vrouwtje mag pas op acht weken leeftijd gedekt worden. Het mannetje kan al dekken als hij acht weken oud is. Voor het fokken is het beter om ze vanaf twaalf weken te laten dekken. Een vrouwelijke cavia is zestig of tweeënzeventig dagen drachtig. Er worden een of vijf jongen geboren die ongeveer vijfenzeventig gram wegen. 

Hoe zwaar kan een cavia worden?

Een cavia weegt bij de geboorte ongeveer vijfenzeventig gram. Een volwassenen vrouwtje weegt tussen de zevenhonderd en de negenhonderd gram. Een volwassen mannetjes weegt tussen de twaalfhonderd en de zeventienhonderd gram.

Mijn cavia heeft veel jeuk. Wat kan ik er aan doen?

Jeuk kan veroorzaakt worden door luizen. Als je tussen de haren kijkt, kan je ze zien. De mijten veroorzaken huidwondjes die kunnen gaan jeuken. Aan de haren zitten neten. Er is een speciale shampoo verkrijgbaar bij de dierenarts, of in een dierenwinkel.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.