Start
Omhoog

 
  • Gun Bruintje Beer de ruimte

In het wild komt deze alleseter in West-Europa nauwelijks meer voor. Wel in Noord- en Oost-Europa, maar ook daar zijn de aantallen klein. De bruine beer is in Europa een bedreigde diersoorten.

  • Nog 46.000 in heel Europa


Drieduizend jaar geleden stond de bruine beer er in Europa veel beter voor. Er waren toen bruine beren in alle delen van het continent. Nu zijn er in West-Europa alleen nog enkele in de PyreneeŽn, de Italiaanse Alpen, het Spaanse CantabriŽ en de berggebieden rond het Italiaanse Trente. In totaal zijn er nog zo'n 46.000 bruine beren in Europa.

Elders in de wereld leeft de bruine beer op toendra's en in woestijnen. In Europa woont hij het liefst in bergachtige bosgebieden. Zijn menu is voornamelijk vegetarisch, met een overvloed aan bessen in de zomer en de herfst. Vissen, aas en honing beschouwt hij als een plezierige aanvulling. Daarnaast eet de bruine beer kleine zoogdieren, zoals marmotten en muizen.

  • Bedreigingen toen en nu
Dat er in Europa nog maar weinig beren over zijn, heeft vele oorzaken. Zo werden beren eeuwenlang opgejaagd en afgeschoten: voor de sport of om het vee te beschermen. Ook nu nog worden beren gedood omdat ze de oogst zouden kunnen vernielen. Soms gebeurt dat per vergissing en worden beren vergiftigd door valstrikken die eigenlijk voor wolven waren bedoeld.
Tegenwoordig heeft de bruine beer veel te vrezen van de georganiseerde jacht. Veel 'sportieve jagers' willen graag eens een beer geschoten hebben. Daar komt bij dat de mens voor de beer steeds minder ruimte overlaat. Het oprukken van de beschaving veroorzaakt onrust. Waar skidorpen, wegen en bruggen oprukken, maakt de bruine beer dat hij wegkomt.


 

 

  

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.