Start
Omhoog

 

Paarse dovenetel

Deze plant lijkt iets op de brandnetel. De bladeren staan tegenover elkaar, waarbij vier bladeren een kruis vormen. Paarse dovenetels staan graag in groepen bij elkaar op plaatsen waar de grond voedzaam is. De paarse lipbloemetjes staan in kransjes in de bladoksel. Hij bloeit vanaf maart tot in de winter toe.

Pinksterbloem

Vochtige weilanden kunnen helemaal paars worden gekleurd door de pinksterbloem. Al vroeg in het voorjaar staat de plant in bloei. Vaak zie je schuimbolletjes langs de stengel. Daarvoor zorgt een insect, dat ook wel spuugbeestje wordt genoemd. Dat beestje zit dan in dat schuimbolletje. Tegen de avond buigen de bloemen hun hoofdjes naar beneden en 'gaan slapen'.

Rode klaver

Rode klaver bloeit de hele zomer. Het is een echte nectarplant. De nectar zit diep in de bloem, zodat alleen langtongige insecten voor bestuiving kunnen zorgen. In AustraliŽ moesten hiervoor b.v. hommels worden ingevoerd. Als je aan een bloempje zuigt, kunt je de zoete honingsmaak proeven. Van de drietallige bladeren dacht men vroeger dat ze geluk zouden brengen. Het christendom zag in het klaverblad een symbool van de drie-eenheid. In Ierland is dit blad het nationale embleem. Zie ook bij witte klaver.

Scherpe boterbloem

De bloemen staan goudgeel in losse pluimen. De bloemsteel is rond. De bovenste bladeren zijn anders van vorm dan de onderste. 't Is een overal voorkomende plant: wegbermen, hooi- en weilanden. In de plant zit een scherp smakende giftige stof. Koeien hebben daar een hekel aan en zo zie je soms in weilanden waar koeien grazen, gele eilandjes van boterbloemen die door het vee zijn overgeslagen bij het grazen.

Sneeuwklokje

Het is al zo vroeg in het jaar in bloei, dat het soms in de sneeuw staat. In veel tuinen staat het sneeuwklokje tussen de krokussen die ook al vroeg boven de grond komen. Het sneeuwklokje is familie van de narcissen.

Speenkruid

Al heel vroeg in het voorjaar bloeit het speenkruid met z'n gele sterretjes langs de sloten en op andere vochtige plaatsen. 't Is een leuk plantje. Men deed de blaadjes van het speenkruid vroeger in salades: dat hielp tegen scheurbuik. En daar had men gelijk in, want de blaadjes bevatten veel vitamine C. Die blaadjes moest je dan wel plukken vůůr de bloei, want als speenkruid gaat bloeien worden de blaadjes giftig.

Witte dovenetel

De witte dovenetel lijkt een beetje op de brandnetel. Dat kun je ook aan de naam zien. Vergelijk de bladeren maar eens. Toch behoren ze niet tot dezelfde familie. De witte dovenetel behoort tot de lipbloemenfamilie. Ze groeit in de buurt van huizen, op afvalterreinen en langs wegen (op stikstofrijke bodem). De bloemen zijn geneeskrachtig. De geurige thee heeft een goede smaak. In het voorjaar kunnen de jonge bladeren samen met die van de brandnetel gegeten worden als spinazie.

Witte klaver

De witte klaver behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Ze lijkt erg op de rode klaver. Je vindt ze in graslanden en langs wegen. Het is een belangrijke voederplant voor dieren. Deze soort verspreidt zich snel. De bloemen zijn geneeskrachtig. In bepaalde streken worden de jonge bladeren als spinazie gegeten. Zie ook bij rode klaver.

Witte waterlelie

In stilstaand water van vennen, sloten en vijvers bloeit de witte waterlelie, meestal in groepjes bij elkaar. De ronde grote bladeren drijven op het water en de prachtige witte bloem valt iedereen op. Ook onder water kan de plant bladeren hebben, maar dan zijn ze opgerold. Vaak zie je de waterlelie in gezelschap van de gele plomp. Bijen en vliegen weten de bloem wel te vinden en op de bladeren wandelen allerlei insecten, die jammer genoeg blad en bloem nogal eens aanvreten.
 
 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.