Start
Omhoog

 

 

De meeste apen leven in bomen. Daarvoor is een staart natuurlijk erg handig. Maar er zijn ook apen die niet in bomen leven en zij hebben in de loop van de geschiedenis hun staart verloren omdat ze die toch niet gebruikten. Men noemde ze mensapen: orang-oetans, gorillaís, chimpansees.  

Baviaan

Bavianen leven in familiegroepen. Geregeld wordt er gevochten om het leiderschap, maar de jonge baviaantjes hebben daar geen last van.

Een jong brengt zijn eerste maand door in de armen van zijn moeder, en zowel het jong als de moeder worden beschermd door de oudste mannetjes. Na ongeveer een maand klimt het baviaantje op de rug van de moeder en gaat hij overal met haar naartoe. Wanneer het 3 maanden is, begint het met leeftijdsgenootjes te spelen. Ook de oudere apen laten zich wel eens tot spel verleiden.

Op de leeftijd van 8 ŗ 10 maanden stopt het jong met drinken bij zijn moeder, maar tot hij een jaar of 2 is, wordt hij nog steeds verzorgd door zijn moeder. En tot de leeftijd van 3 jaar zal het jong de bescherming van de groep genieten.  

  

De Gorilla.

De gorilla is een vriendelijke planteneter. Als hij gestoord wordt, begint hij wel luidruchtig te dreigen en op zijn borst te trommelen, maar meestal blijft het daarbij. Hij leeft in kleine groepjes en kent geen andere vijand dan de mens.

De grootste en sterkste aap is de gorilla. Hij weegt ongeveer drie keer zoveel als de gemiddelde mens (50 kg). Een gorilla doet normaal geen kwaad, alleen als je de gorilla recht in zijn ogen kijkt. Want dan voelt de gorilla zich bedreigd. 

Als de gorilla met zijn handen op zijn borst trommelt en wilde kreten uit stoot dan wil dat zeggen dat de gorilla vijanden wil verjagen. Maar dat doen ze ook om te laten zien wie er de baas is. 

Mannetjes met een zilverkleurige rug is de leider.  

De gorilla is vlug en lenig op de grond, de gorilla slingert niet in bomen want daar is hij te zwaar voor. 

 

De Chimpansee.

De chimpansee is misschien wel de slimste van alle apen. Hij leert heel snel. Men is er zelfs al in geslaagd gevangen chimpansees een soort van gebarentaal aan te leren.  

Een chimpansee is drie of vier keer sterker dan een man die even zwaar en even groot is dan de chimpansee. 

Een jonge chimpansee doet alles na wat zijn moeder doet, b.v. als de moeder een nest bouwt dan bouwt de jonge chimpansee ook een nest. Dat is een goede oefening voor later als de chimpansee zelf zijn nest moet bouwen. 

Als een chimpansee een geluid maakt dat klinkt als ''a-oe, a-oe en dan ook nog eens gaat stampvoeten en met zijn handen op de grond slaat, dan is het goed mis. Want dan is de chimpansee woedend. 

En als een chimpansee de baas wil spelen dan zet hij eerst zijn haren overeind en dan kromt hij zijn armen, zodat hij breder is dan de andere apen. En als de andere apen hem niet zien dan gaat hij met zijn armen zwaaien, ook begint hij steeds harder te roepen  '' hoe-hoe ''. En als dit niet lukt begint hij flink op de grond te stampen en nog harder te krijsen. Soms loopt hij naar een andere aap en dan geeft hij een paar harde klappen. 

De chimpansee is dol op noten en termieten. Als de chimpansee een berg met termieten tegen komt, dan pakt hij een tak en gaat met die tak in de termietenhoop. En als hij noten wil kraken dan doet hij dat met een boomstronk of een steen. De chimpansee leeft in de bossen van Afrika.

De Orang-oetang.

Orang-oetang wil zeggen bosmens. 

De orang-oetan die men ook wel man van het woud noemt, ziet er erg woest uit, maar hij is vrij vreedzaam en voedt zich met fruit en bladeren. Hij leeft alleen of in familieverband en slaapt elke nacht hoog in de boom, in een nest dat hij zelf bouwt.

Een orang-oetang is een mensaap, maar mensen zijn de ergste vijanden van de orang-oetang. Want de regenwouden verdwijnen zo snel dat de orang-oetang straks alleen nog maar in de dierentuin kunt zien. De orang-oetang heeft geen voeten maar vier handen, ze hebben haakvormige handen om beter te kunnen hangen. 

De mannetjes kunnen wel honderdtwintig kilo wegen. 

De orang-oetang is ook dol op vijgen en mango's. De orang-oetang lust ook bananen. 

Als een orang-oetang iemand uit zijn domein wil wegjagen dan laat het mannetje een zwaar gebrul horen dat eindigt in gehik en geboer. Een orang-oetang blijft ongeveer vijf jaar bij zijn moeder en groeit tot zijn twaalfde. De orang-oetang leeft o.a. in IndonesiŽ.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.