Start
Omhoog

    

Wat zijn amfibieŽn?

AmfibieŽn zijn dieren die zowel op het land als in het water leven.  Hel lang geleden waren er minstens 6 orden amfibieŽn maar nu zijn er nog slechts 3 over: de salamanderachtige, de kikvorsachtige en de wormsalamanders.  

 

Salamanders

Bij ons zul je bijna nooit een salamander te zien krijgen. Dat komt doordat de meeste salamanders zich overdag schuilhouden en pas bij het vallen van de avond op jacht gaan, en door de vervuiling van onze waterlopen en plassen.

   

Wat is het verschil tussen een kikker en een pad?

Padden hebben een droge, wrattige huid, terwijl die van de kikkers glad en vochtig is.

Padden hebben ook niet zulke lange poten als kikkers, die echte kampioenen in het springen zijn.

Zowel kikkers als padden zijn vleeseters. Ze gaan vooral sīnachts op jacht en zijn voor het vangen van hun prooi volledig afhankelijk van hun ogen. Als de prooien zich stilhouden, worden ze niet opgemerkt. Maar zodra er ťťn zich beweegt, is de kikker of pad er snel genoeg bij om toe te happen.  

Een kikker heeft een vochtige, gladde huid.
Een pad heeft een droge, wrattige huid.

 

Hoe verloopt de geboorte van een kikker?

In het voorjaar zoekt het kikkerwijfje het water op om daar 1500 tot 3000 eitjes af te zetten: de kikkerdril. Daaruit komen de bekende dikkopjes of kikkervisjes. In ongeveer 3 maanden ontwikkelen ze zich tot kleine kikkertjes en komen ze uit het water.  

 

 
1. in het voorjaar legt het kikkerwijfje 1500 tot 3000 eitjes. Ze zitten in een geleiachtig omhulsel: het kikkerdril.
2. Na een tijdje komen er larven uit de eitjes: dikkopjes of kikkervisjes, die ongeveer een halve centimeter groot zijn. Ze voeden zich met kleine algen en ademen door kieuwen.
3. Algauw beginnen de poten te groeien: eerst de achterpoten, dan de voorpoten. De kieuwen verdwijnen en er ontwikkelen zich longen.
4. De staart wordt geleidelijk korter. Het dier begint lucht te ademen.
5. De kleine kikkertjes komen na ongeveer 3 maanden uit het water en voeden zich verder met dierlijk voedsel. Pas na 3 jaar zullen ze zelf gaan paren.
 

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciŽle basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.