Start
Omhoog

 

Aanval en Verdediging

Voor veel dieren in het wild is het leven heel zwaar! Veel herbivoren (=planteneters) worden opgegeten door carnivoren (=vleeseters). Maar er zijn zelfs vleeseters die ook zelf worden opgegeten door grotere dieren!

Roofdieren hebben verschillende manieren om prooien te vangen. Grote zoogdieren zoals leeuwen, tijgers en luipaarden, hebben krachtige ledematen en heel sterke tanden! De meeste katachtige (tijger, poema,...) jagen achter hun prooi, werpen de prooi met een klap van hun klauw op de grond, en doden het met een beet in de nek. 

Soms vallen dieren elkaar aan om andere redenen: in de paartijd vechten ze, soms tot één van de twee dood is, om een partner of om een territorium.

Dieren proberen op verschillende manieren te voorkomen dat ze opgegeten worden. Sommige dieren zijn daarom giftig, anderen zijn te groot: geen dier haalt het in zijn hoofd om een neushoorn of een olifant aan te vallen! Sommige dieren kunnen zichzelf goed verdedigen: antilopen hebben scherpe horens. Andere leven in kuddes en kunnen snel rennen. (zoals de zebra) 

De antiloop heeft puntige horens, waarmee ze  hun vijanden zware verwondingen toebrengen.

Sommige dieren verdedigen zich door hun kleuren. Ze vallen dan niet op in het gebied waar ze leven, waardoor hun vijand hen slechter kan zien.

De wandelende tak (zijn naam zegt het eigenlijk) ziet eruit als een tak, waardoor zijn vijanden hem bijna niet kunnen zien.

Hoe verdedigen dieren zich?

Dieren beschikken over verschillende middelen om zich te verdedigen. Vel dieren maken gebruik van een of andere camouflage, nemen een dreigende houding aan of laten dreigende geluiden horen. Sommige houden zich dood, anderen moeten het hebben van hun snelheid om aan de aanvaller te ontsnappen.

Maar er zijn ook dieren die in het bezit zijn van heuse wapens zoals klauwen, horens, slagtanden, stekels (vb. egel).

Voorbeelden: 

  • Als het stinkdier zich bedreigd voelt, dan spuit het met een vloeistof dat zo hard stinkt, dat het elke aanvaller afschrikt.
  • De inktvis verdedigt zich door met inkt te spuiten, zodat de vijand hem niet meer kan zien.
  • De brilslang brengt gif in het lichaam van de aanvaller door te bijten.
  • Bijen en wespen steken met een angel om zich te verdedigen.

 

Hoe camoufleren dieren zich?

Geen enkel dier is veilig. Overal liggen rovers en vijanden op de loer. Een goede methode om de vijanden te misleiden, komt dus van pas. Deze goede methode is camouflage.

Een groot aantal kleine dieren heeft groene of bruine schutkleuren. Zo vallen ze minder op tegen de groen achtergrond van planten of de bruine kleur van schors of aarde.

Roofdieren die op de dorre vlakten van Afrika leven, zijn vaak bruin (zoals de leeuw) of bruin met strepen en vlekken (zoals de tijger).

Maar niet alleen de kleuren spelen een rol bij camouflage! Soms is het ook handig om op iets anders te lijken (zie wandelende tak). Op een steen bijvoorbeeld, op een tak, op een gevaarlijk dier. Vooral bij de insecten zijn er meesters in de vermomming.

 

 

Vragen of opmerkingen: redactie@kinderenwebhotel.be   
Copyright © 2004 Kinderen (Deze gegevens mogen enkel en alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden en op niet-commerciële basis, en niet als informatie voor websites. Enkel links zijn toegelaten. )
De redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele fouten, of op ingezonden werken.